Experții cred că imunitatea de grup, în urma vaccinării anti-COVID, va întârzia să apară | AUDIO

Imunitatea de grup, atât de aşteptată în urma vaccinării anti-COVID, nu va veni în acest an, avertizează specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Apariţia unor mutaţii ale SARS-CoV-2 şi accesul redus la vaccin pentru ţările sărace sunt doar două dintre motive.

Imunitatea de grup se referă la situaţia în care un număr suficient de mare de oameni dintr-o populaţie dobândesc imunitate la o infecţie, împiedicând astfel într-o manieră eficientă răspândirea bolii.

Experţii sunt de părere că anumite ţări ar putea să o dobândească imunitatea de grup, dar, chiar şi atunci, nu se va reveni la normalitate, mai ales în ceea ce priveşte controalele la frontieră.

Situaţia e mai gravă în cazul ţărilor sărace. Ele se află în coada listelor de aşteptare în ceea ce priveşte livrările de vaccinuri, fapt care a determinat OMS să avertizeze că există „o problemă clară” şi că ţările cu venituri mici şi mijlocii nu au primit deocamdată astfel de livrări.

O problemă este şi faptul că virusul ar putea suferi modificări. Dar şi neîncrederea pe care o au mulţi oameni în eficienţa şi siguranţa vaccinului.

Peste 90 de milioane de oameni au fost infectaţi cu coronavirus la nivel global şi aproximativ 1,9 milioane dintre ei au murit.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Liliana Nicolae
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS