Confidenţialitate

Expert: Penalii nu pot intra în Guvern, deocamdată. În fapt, CCR a amânat iar luarea unei decizii

Cu majoritate de voturi, judecătorii Curții Constituționale au respins ca inadmisibilă excepția de neconstituționalitate la legea 90 din 2001 care le interzice persoanelor condamnate penal să facă parte din Guvern. Sesizarea a fost depusă de Avocatul Poporului la începutul lunii ianuarie.

Într-un comunicat de presă CCR a precizat că ”motivele invocate în sesizare constitue atât probleme de aplicare și interpretare a legii de către autoritățile publice competente, cât și aspecte de legiferare ce intră în competența Parlamentului”.

O decizie mult amânată și ambiguă, care nu ne spune nimic despre opinia Curții Constituțională în privința legii 90/2001” – iată cum vede hotărârea de azi profesorul de drept constituțional Ioan Stanomir, fost consilier prezidențial. Curtea s-a temut că o decizie favorabilă șefului PSD, Liviu Dragnea, ar fi compromis instituția, crede Ioan Stanomir.

Curtea Constituțională a evitat să se pronunțe pe fond în cazul legii 90/2001 și doar a respins sesizarea lui Victor Ciorbea, consideră Ioan Stanomir, profesor de drept constituțional.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Amintim, Curtea Constituţională a României a decis că persoanele care au condamnări penale nu pot face parte din Guvern. CCR a respins ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, au declarat surse din cadrul CCR pentru Europa FM. 

Cel mai cunoscut politician vizat de speţa discutată de CCR este Liviu Dragnea, şeful PSD,  care din cauza condamnării primite în Dosarul Referendumul nu a putut deveni şef al Guvernului, după câştigarea alegerilor din iarna lui 2017.