Confidenţialitate

Expert în securitate: Cum ar putea reacționa Rusia dacă România ajută Ucraina cu arme | VIDEO

Claudiu Degeratu, expert în securitate, a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM. Cum ar putea răspunde Rusia în cazul în care Ucraina este ajutată cu arme de România?

„Răspunsul Rusiei va fi răspunsul împotriva întregii Alianțe Nord-Atlantice. Nu exclud să nu apară și acțiuni directe, începând de la șicane militare în anumite regiuni – inclusiv atacurile cibernetice care vedeți că sunt deja în valuri. Nu exclud sechestrări, incidente în regiunea Mării Negre, acțiuni sub acoperire sub steag fals împotriva unor proprietăți, cetățeni sau chiar zone de interes pentru România. Nu trebuie să excludem și această posibilitate de a folosi terți împotriva unor obiective românești sau aliate. Deci este posibil să avem răspunsuri asimetrice nu doar simetrice militare, ci asta este foarte important – inclusiv accidente care maschează acțiuni de sabotaj. Deci răspunsul asimetric este în panoplia de manual al Federației Ruse”, a mai explicat Claudiu Degeratu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Claudiu Degeratu: „Trebuie să dăm din ceea ce ne prisosește fără a diminua capacitatea noastră în cazul unui scenariu de război pe teritoriul României”

Dacă am luat în calcul un posibil răspuns al Rusiei în cazul în care România ar trimite arme Ucrainei, Claudiu Degeratu subliniază că în eventualitatea în care oficialii români ar decide să ajute Ucraina cu armament, ar trebui să ne gândim și dacă capacitatea noastră de apărare ar fi afectată.

„Aș fi curios să văd care este starea materialelor de război din stoc. Dacă le dăm, va fi afectată capacitatea noastră de apărare? Trebuie să dăm din ceea ce ne prisosește fără a diminua capacitatea noastră în cazul unui scenariu de război pe teritoriul României și al treilea aspect este legat de faptul dacă nu cumva noi suntem interesați doar să dăm dacă vom primi ceva la schimb. Asta este interpretarea mea că România a încercat, de fapt, să prelungească acest moment și să-l dramatizeze frumos ca un serial lung și nesfărșit doar așteptând o schemă între ghilimele în care terți să ne ofere ceva la schimb. Așa se face politică sau așa ratezi momente politice, depinde de cât de rapid te miști și depinde de cât de hotărâți suntem”, a mai spus Claudiu Degeratu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește emisiunea „România în Direct”, moderată de Cătălin Striblea, aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Expert în securitate: Polonia și România rămân cele mai importante căi de tranzit pentru ajutoare militare. VIDEO