Confidenţialitate

Expert Forum: România are probleme grave cu poluarea. Măsurătorile nu arată dimensiunea dezastrului | AUDIO

România are probleme grave la capitolul poluare, iar măsurătorile care se fac, în prezent, nu arată cu adevărat dimensiunea dezastrului, reiese dintr-un raport al Expert Forum.

Organizația non-guvernamentală atrage atenția că autoritățile locale și centrale nu au făcut nimic, în ultimii ani, pentru a rezolva această problemă, iar România a pierdut și milioane de euro, bani europeni.

Sorin Ioniță de la Expert Forum spune că e nevoie de o mai mare implicare a autorităților locale:

”Stăm de ani de zile cu bani UE, milioane, neaccesați, ca să facem un sistem ca lumea, de monitorizare. Este incredibil cât de improvizate sunt rapoartele și documentele oficiale. Ne dăm toți cu presupusu`și ne uităm ca indienii pe câmpuri, de unde mai apare câte-un fum. 3.200 de primării din România stau toate și așteaptă ca Garda de Mediu, care e instutiție națională, care are păcatele ei și merită să fie criticată, să vină să le numere fiecare sacoșă sau sac de gunoi, aruncate pe câmpuri.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România reciclează doar 14% din deșeuri, față de țința de 50% asumată pentru acest an.

Altfel spus, un român reciclează într-un an doar 20 de kilograme de deșeuri, față de 144 kg, media europeană.

În loc să reciclăm, aruncăm la groapa de gunoi și nu controlează nimeni arderile de deșeuri, mai spune Sorin Ioniță de la Expert Forum.

”Nu cred că controlăm foarte bine procesele de arderi industriale. Chiar acolo unde există senzori industriali, nu cred că autoritățile de monitorizare au un control foarte bun pe ele. Nu știm dacă ăia sunt conectați, deconectați, se mai umblă la ei, sunt instalații fără senzori, cu senzori depășiți. Autoritățile locale din București și din Ilfov par total dezinteresate să vadă ce se întâmplă cu marile instalații, de fiecare dată arată cu degetul la Garda de Mediu. După lege e corect. Garda de Mediu are atribuții să verifice. Dar dacă tu vezi că an după an se întâmplă lucruri, chiar nu te interesează deloc să îți faci o capacitate proprie, cu un buget de două miliarde de euro, cât are Bucureștiul pe an?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Sorin Ioniță de la Expert Forum