Expert Forum: Legislația a creat confuzii inclusiv în rândul celor ce au organizat alegerile | AUDIO

Alegerile parlamentare au fost organizate în general eficient de către AEP, BEC și Ministerul Afacerilor Externe, arată concluziile preliminare ale coaliției Fiecare Vot, care a monitorizat scrutinul.

Septimius Pârvu, de la Expert Forum, spune însă că, din sesizările primite, a reieșit că legislația electorală este neunitară.

Pentru că sunt reglemetari pentru fiecare dintre scrutine și multe alte decizii secundare, chiar cei care organizează alegerile ajung să fie încurcați:

Cadrul legislativ rămâne neunitar. Legislația nu creează confuzii numai în rândul alegătorilor, ci și în rândul celor care organizează procesul electoral. Ar fi trebuit actualizată legea pentru organizarea alegerilor parlamentare. (…)

BEC a luat pe de-o parte măsuri bune, dar pe de altă parte a făcut treaba Parlamentului sau a Guvernului. Este de neînțeles de ce, după alegerile locale, am ajuns la situația în care știm care sunt limitele legilor electorale cu privire la votul în situațiile excepționale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și reglementările privind votul în carantină sau izolare au venit tîrziu și nu au apucat să fie îndeajuns de bine explicate.

Asta, deși autoritățile decidente au fost avertizate încă din octombrie asupra modificărilor pe care trebuiau să le facă:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS