Confidenţialitate

Expert Forum consideră că nu poate fi vorba de fraudă în privința voturilor prin corespondență pierdute | AUDIO

Expert Forum este organizația neguvernamentală ce monitorizează procesul electoral și a pus la dispoziția tuturor celor interesați numere de telefon și o platformă de internet pe care pot reclama orice eventuale nereguli legate de alegerile parlamentare.

Votul la alegerile parlamentare a decurs fără probleme grave în străinătate, la fel ca și în țară.

Septimius Pârvu, de la Expert Forum, spune că, la liniile telefonice la care alegătorii au putut sesiza eventuale nereguli, românii din Diaspora s-au plâns că nu au știut din timp că unele secții au fost mutate:

În ceea ce privește votul în străinătate, în secțiile pe care le-am observat, putem spune că votul s-a desfășurat bine. Au fost secții care s-au mutat în ultimele zile și a fost puțin confuzie.

În Marea Britanie, de exemplu, am avut secții unde alegătorii știau că trebuie să meargă, dar fusese mutată secția respectivă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ceea ce privește plicurile cu voturi prin corespondență care nu au ajuns în timp util în țară, pentru a putea fi declarate valide, specialistul Expert Forum consideră că nu se poate vorbi despre fraudă.

Va trebui făcută însă o analiză în urmă căreia să se îmbunătățească procedurile:

Să nu uităm că este un an cu pandemie, în care serviciile aeriene nu funcționează bine. Poșta Română a pus la dispoziție camioane care au adus plicurile pe cale rutiere. Este o metodă care ține de serviciile poștale ale altor țări. Unele dintre ele au blocat plicuri prin tot felul de centre de tranzit.

Trebuie să păstrăm calmul în acest context, pentru că există potențialul să fie afectată încrederea în procesul electoral, când s-ar putea să nu fie cazul. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.