Confidenţialitate

Expert criminolog: „În alte țări există niște programe extrem de compacte și care pot fi achiziționate la cheie de către școli sau de stat” | AUDIO

Vlad Zaha – expert criminolog – a fost invitatul lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”, unde a vorbit despre cum putem lupta eficient împotriva consumului de droguri și ce soluții avem acum la îndemână, mai ales în cazul tinerilor în contextul începutului de an școlar care pare că vine cu din ce în ce mai multe provocări atât pentru părinți, elevi și profesori.

„Dacă ne referim exact la tineri sau la elevi, avem 1 din 10 tineri români de 16 ani care a consumat droguri cel puțin o dată și 1 din 2 tineri români începând de la 16 ani care a consumat droguri cel puțin odată – statisticile variază.

Cele oficiale tind să ne spună un consum mai mic, să-l subestimeze aș zice eu, iar cele independente din studii, cercetări independente față de statul român tind să releve o cifră mult mai mare.

Deci s-ar putea ca dacă studiile din cercetările academice sunt conforme cu realitatea să avem aproape 1 din 2 tineri români, de la 16 ani în sus, care a consumat droguri cel puțin o dată – asta însemnând chiar un milion de consumatori experimentați”, a explicat Vlad Zaha la Europa FM.

„Cele mai bune programe de prevenire care chiar vor scădea consumul de alcool, de tutun, de droguri și violența nici măcar nu vorbesc despre droguri copiilor de clase I – IV”

„E cumva tragic și un pic comic în același timp că România încă are abordare cu <<Spune NU>>. Dacă ne uităm un pic în istorie vom găsi că acest <<Just Say No>> – <<Doar spune NU drogurilor>> – este practic invenția soției președintelui american Ronald Reagan, adică a lui Nancy Reagan, venită exact pe acest fond al războiului împotriva drogurilor. Este de râs la nivel internațional să înaintăm acest <<Spune NU>> și atât.

În alte țări există niște programe extrem de compacte și care pot cumva fi achiziționate la cheie de către școli propriu-zise sau de către stat. De la niște institute de cercetare – unul dintre ele l-am mai menționat, se numește <<Good Behavior Game>> și poate fi achiziționat din două părți, de la două mari institute de cercetare renumite în ideea că se implementează începând cu vârsta de 6 ani și până la 10 ani, deci din clasa I până în casa a IV-a, nu se vorbește deloc despre droguri; cum zicea și psihiatrul Eugen Hriscu: cele mai bune programe de prevenire care chiar vor scădea și consumul de alcool, de tutun, de droguri și violența și toate cele nici măcar nu vorbesc despre droguri copiilor de clase I – IV și achiziționarea acestui program de către statul român ar fi mult mai ieftină decât testarea antidrog în școli”, a explicat Vlada Zaha la Europa FM.

OMS, UNESCO, Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Infracționalitate sau Academia Americană de Pediatrie nu recomandă testarea antidrog în școli

„Testare care, din nou, cum am mai spus, nu este recomandată și se avertizează împotriva ei de către Organizația Mondială a Sănătății, de către UNESCO, de către Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Infracționalitate, de către Academia Americană de Pediatrie și de către mulți experți din România. Chiar acum câteva zile ieșise un comunicat de presă al Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie care avertizează că vor fi multe probleme cu testele că nu sunt eficiente, că dau rateuri, rezultate false, că va fi un întreg calvar – părinții apoi trebuie să ducă copiii să confirme testul antidrog cu alt test biologic care va costa bani”, a adăugat Vlad Zaha.

„Există programe pe care statul român le poate cumpăra la cheie”

„Dar revenind la ce funcționează: există programe pe care statul român le poate cumpăra la cheie dacă nu dorește să le creeze el de la zero cu experți autohtoni – pur și simplu pot fi implementate la nivelul școlilor, gata testate, cu studii pe mii sau zeci de mii de elevi care au participat la aceste programe comparativ cu mii sau zeci de mii care nu au participat la astfel de programe și vedem în evoluția vieților lor, a celor care au participat, reduceri semnificative în tot felul de indigatori negativi cum ar fi consumul de droguri. Asta pentru copiii de la clasele I – IV”, mai spune Vlad Zaha.

„Consumul de droguri este o problemă de sănătate publică. Nu are rost să construim o conductă între școală și închisoare”

„Ce se întâmplă mai apoi, să spunem la elevii de liceu unde începe de fapt consumul de droguri și unde avem deja consum de droguri, vârsta medie de începere a consumului este undeva la 17 ani – acolo trebuie să avem o altă abordare pentru că nu putem aștepta 10 ani, de exemplu, până cresc copiii de clasa I ca să vedem rezultatele și abordarea vine cumva exact în acest spirit al sănătății publice – consumul de droguri, o problemă de sănătate publică. Nu are rost să construim o conductă între școală și închisoare, nu acesta este scopul statului și al educației, ci trebuie să ajutăm acele persoane care au nevoie de ajutor”, a mai spus Vlad Zaha.

Ascultă aici întreaga emisiune „Academia Europa FM” cu Marcel Bartic și Vlad Zaha – expert criminolog

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Academia Europa FM: Zeno Daniel Șuștac, reprezentant al unei comunități de părinți: “Politicienii nu au fost prezenți pentru copii la festivitățile de deschidere a anului școlar, ci pentru a cerși voturile părinților”