Confidenţialitate

EXPERIMENT EUROPA FM: Campionul la șah Dacian Pribeanu l-a provocat pe Toader Păun la #BlindboxChallenge, pe holurile Europa FM – VIDEO

Dacian Pribeanu, campion la șah fără să vadă piesele de joc, l-a provocat pe Toader Păun la #BlindboxChallenge pe holurile Europa FM.

Legat la ochi, realizatorul emisiunilor Clubul de Seară și Clubul de Weekend, de la Europa FM, a încercat să se orienteze într-o clădire, de altfel familiară, și să înțeleagă astfel care sunt provocările unei persoane cu deficiențe grave de vedere.

Dacian Pribeanu este multiplu campion național la șah pentru nevăzători (14 titluri) și singurul maestru nevăzător din Romania din cadrul Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE).

La Europa FM, el explică relația dintre șah și viața unui nevăzător. Pentru el, lumea este ca o tablă de joc, în care-și caută repere în permanență.

Experimentul realizat pe holurile Europa FM arată cum o persoană fără vedere reușește să-și concentreze mult mai eficient alte simțuri pentru a se orienta într-un spațiu nou.

În urmă cu o săptămână, la provocarea Asociației Nevăzătorilor din România și a agenției Cheil Centrade, Toader Păun a realizat o parte din emisiunea Clubul de Seară legat la ochi, asistat de Răzvan Nedu, actorul din spotul #BlindBoxChallenge devenit viral și membru al lotului național de paraclimbing.

Cele două experimente Europa FM realizate în campania #BlindboxChallenge arată că viața persoanelor fără vedere nu este deloc una simplă. Tocmai de aceea ajutorul celor din jur este important, iar organizațiile care oferă servicii în acest sens au un rol esențial.

VIDEO: Alina Nistor, Bogdan Nicolae