Confidenţialitate

„Există prezumția de vinovăție” – noua eroare de exprimare a Vioricăi Dăncilă, devenită rapid virală – AUDIO

Ultimele ore au adus un număr impresionant de glume în rețelele sociale, toate pornite de la gafa făcută în urmă cu o zi de Viorica Dăncilă: „Există prezumția de vinovăție”.

”Nu știu ce va face doamna Laura Codruța Kovesi în viitor, dar eu cred că atunci când cerem unui cetățean să aducă lămuriri în legătură cu anumite acuzații, acest principiu trebuie să se aplice tuturor. (…) Am vorbit despre un prejudiciu de imagine.

Există prezumția de vinovăție, nu vreau să înțeleagă că o acuz de ceva pe doamna Kovesi, că vreau să mă implic în justiție. Cred că justiția trebuie să fie independentă, dar dacă se adeverește una din acuzații, atunci imaginea României va avea de suferit”, a spus, la Reșița, Viorica Dăncilă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

CORECT: Prezumţia de nevinovăţie

În Art. 4 din Codul de Procedură Penală este stipulat că ”(1) Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă.
(2) După administrarea întregului probatoriu, orice îndoială în formarea convingerii organelor judiciare se interpretează în favoarea suspectului sau inculpatului”. Respectivul articol este denumit ”Prezumţia de nevinovăţie”.

La nivel european, în 1950, Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale a recunoscut acest principiu (în art.6 paragraf 2): „Orice persoană acuzată de o infracţiune este prezumată nevinovată până ce vinovăţia sa va fi legal stabilită”.