Confidenţialitate

Exercițiu naval NATO în Marea Neagră, în atenția Moscovei

Un amplu exercițiu naval NATO în Marea Neagră, la care au participat șapte nave americane, românești, turcești și din Ucraina, a atras atenția Moscovei.

Exercițiul a fost coordonat de la bordul navei USS Mount Whitney, chiar de către comandantul Flotei a VI-a americană din Marea Mediterană și Marea Neagră, viceamiralul Eugene Black. Conform agentiilor străine de presă, prezența navelor americane în Marea Neagră este privită de autoritățile ruse drept „o amenințarea la adresa stabilității regionale”.

Ghiulfer Predescu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La exercițiul din apele internaționale ale Mării Negre au participat trei nave de război americane, o fregată turcească, două nave militare din Ucraina și fregata Mărășești.

Este pentru prima dată când comandantul Flotei americane din Marea Mediterană a coordonat de la bordul navei amiral Mount Whitney exercițiile din Marea Neagră, spune contraamiral Mihai Panait, șeful Statului major al Forțelor Navale Române:

„Asigurăm împreună o prezență continuă, în Marea Neagră, în ideea de a menține stabilitatea, securitatea, echilibrul în această regiune complexă”.

Flota rusă nu a ascuns că monitorizează constant toate mișcările militare din Marea Neagră. Comandatului Flotei a VI a americană, viceamiral Eugene Black, confirmă:

“Au stat pe lânga noi în apele internationale. Au aceleași drepturi ca și noi, să opereze în acea zonă. Și-au manevrat și navele și avioanele destul de profesionist și ne așteptăm să o facă și în continuare”.

Manevrele navale NATO din Marea Neagră au fost denumite, de Vladimir Putin, la televiziunea de stat, cităm, “o provocare serioasă pentru Rusia”. Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, David Muniz, are altă părere.

„Adeseori, rușii ne acuză că suntem provocatori când avem exerciții cu aliații și partenerii, dar așa cum am mai spus, NATO este foarte transparent în toate acțiunile. Asta face o alianță militară democratică”.

De la bordul navei „USS Mount Whitney”, unde a fost prezent la încheierea exercițiului naval, David Muniz a subliniat că prezența americană aici simbolizează angajamentul SUA la securitatea României și la securitatea tuturor aliaților în Marea Neagră.