Confidenţialitate

Exemplar rarisim al Constituţiei americane, vândut la licitaţie pentru 43 de milioane de dolari

Un exemplar original rarisim al Constituţiei americane adoptate la 17 septembrie 1787 la Philadelphia a fost vândut la licitaţie joi la New York pentru suma de 43 de milioane de dolari, un record mondial pentru un document istoric scos la licitaţie, a anunţat casa Sotheby’s, relatează Agerpres, citând AFP.

Exemplarul a fost dorit de un grup de fani ai criptomonedelor, care au strâns 40 de milioane de dolari în acest scop, dar au anunţat că au eşuat în tentativa lor de a-l achiziţiona.

Este un “preţ record la nivel mondial obţinut pentru un document istoric scos la licitaţie”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Sotheby’s din New York, precizând că exemplarul şi-a găsit cumpărător pentru suma de “43,2 milioane de dolari”, cu comisioane incluse.

Potrivit lui Selby Kiffer, istoric expert în manuscrise şi cărţi vechi la Sotheby’s, documentul este un “fantastic prim exemplar imprimat al Constituţiei SUA, probabil tipărit în seara zilei de 16 septembrie (1787)”.

Este “extrem de rar”, deoarece nu au rămas decât “11 exemplare cunoscute” din cele “500” imprimate probabil, a explicat Kiffer cu ocazia celei de-a 234-a aniversări a Constituţiei americane