Confidenţialitate

Executivul ia în calcul modificarea măsurilor prin care au loc înmormântările celor decedați din cauza Covid | AUDIO

Executivul ia în calcul modificarea măsurilor prin care au loc înmormântările persoanelor decedate din cauza coronavirusului. Un proiect în acest sens este în lucru la Ministerul Sănătății, iar premierul spune că așteaptă decizia specialiștilor pentru a relaxa aceste măsuri.

Măsurile drastice prin care sunt înmormântați cei care au decedat din cauza infecției Covid-19 ar putea fi revizuite în ședința de guvern de joi. Premierul spune că la acest proiect se lucrează la Ministerul Sănătății:

„Este blocat la Ministerul Sănătății, o să văd ce se întâmplă cu proiectul respectiv, aștept de la Ministerul Sănătății opinia specialiștilor. Sunt mai multe lucruri pe care le discutăm și acest comitet interministerial are acest rol, pentru a introduce proiectele care relaxează, și acesta este unul dintre ele și a le pune pe ordinea de zi cât mai rapid.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spune că mai mulți specialiști lucrează la aceste norme pentru a evita riscul răspândirii coronavirusului în timpul slujbelor de înmormântare:

„Nu există așa ceva, să fie un proiect blocat la Ministerul Sănătății, se lucrează. Prioritățile sunt cele două, pe de o parte să ținem cont de riscurile pe care și le asumă toți cei care participă la procesul de pregătire și înmormântare și, pe de altă parte, să le dăm posibilitatea oamenilor să-și ia rămas bun de la cei dragi.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Noile norme ar putea prevede posibilitatea prezenței preotului la spital pentru cei bolnavi, permisiunea ca cel decedat să fie îmbrăcat dar și oficierea slujbei de înmormântare în biserică.

În momentul de față, cei decedați în urma infecției Covid-19 sunt transportați la morgă în saci impermeabili, iar sicriul este sigilat. Pot participa la slujbă doar rudele de gradul întâi și doi, cu aviz de la DSP.

  • Lucia Ciocârlie Haranguș