Confidenţialitate

Exclusiv: Val de pensionări din magistratură | AUDIO

82 de magistraţi au ieşit la pensie numai în primele două luni ale acestui an, în vreme ce anul trecut, în ianuarie şi februarie, nu se pensiona niciunul. Doar astăzi, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decrete pentru ieşirea la pensie a 18 procurori şi judecători, cu începere de duminică, 1 martie.

De când a fost adoptată în Parlament modificarea legislativă care va plafona pensiile magistraţilor, reducându-le semnificativ, ritmul pensionărilor s-a accelerat. În ianuarie, ieşeau la pensie 28 de magistraţi, în februarie, 54.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pensionarea unui număr atât de mare de procurori şi judecători pune sub presiune instanţele şi parchetele din ţară, în condiţiile în care magistraţii au, oricum, un volum foarte mare de muncă.

Potrivit unui raport al Curţii de Apel Bucureşti, un judecător de la o instanţă din Capitală are, în medie, 1.171 de dosare de judecat pe an.

Eliminarea pensiilor speciale a fost contestată la Curtea Constituţională şi de Curtea Supremă şi de Avocatul Poporului. Dezbaterea sesizărilor e programată pe 18 martie.