EXCLUSIV: Scumpiri de 5 la sută la raft, după majorarea accizelor

Majorarea accizelor va aduce scumpiri la raft de 5%, potrivit liderilor de sindicat din industria alimentară, contactați de Europa FM.

În mod normal, prețul carburanților reprezintă 7-8% la sută din prețul final al produselor și o majorare cu 50 de bani a carburanților s-ar putea reflecta în preț și pe fondul secetei și al fluctuației monedei europene.

Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară susține că majorarea accizelor se va resimți în prețul produselor alimentare cel mai probabil din octombrie-noiembrie.

Acesta precizează că în mod normal un producător care se respectă nu ar trebui să crească prețurile dar sunt mai mulți factori care ar putea conduce către scumpiri în toamnă

”Dacă ținem cont că mai bine de o lună au început să circule zvonuri cum că prețul materiei prime a crescut, că seceta ne va afecta din punct de vedere al cerealelor și implicit asupra furajelor, vine acum ca o motivație în plus creșterea accizelor la combustibil, este posibil să avem o influență de o medie de 5 la sută de creștere asupra produselor din industria alimentară. (…)E posibil să fie ca un bulgăre de zăpadă. Discutăm de transportul materiei prime, discutăm de transportul  celorlalte produse care intră în rețetă, discutăm de transportul la comerciant, deci transportul e în lanț”, a declarat pentru Europa FM, Dragoș Frumosu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și reprezentanții din industria pâinii prevăd o majorare de până în 5 procente. Aurel Popescu, președintele Patronatului din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase, ROMPAN spune că cei pe care-i reprezintă au fost surprinși de mișcarea Guvernului și vor face estimări privind efectele pe termen lung.

Creșterea este spectaculoasă la acciză. Și noi am fost luați prin suprindere de această măsură. Trebuie să vă spun că orice costuri suplimentare care apar noi le contabilizăm și atunci când constatăm că prețul la care vindem e mai mic decât cel la cost nu avem altă soluție decât să procedăm la majorări de prețuri. După opinia mea ar trebuie să se vadă în prețurile la raft, până în cinci procente”, a spus Aurel Popescu, lider ROMPAN.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS