EXCLUSIV: Primele reacții ale ministrului Tudorel Toader după anunțarea modificărilor la legile justiției

În plin scandal al modificărilor anunțate pentru legile Justiției, ministrul Tudorel Toader a început o serie de vizite la penitenciare în București și în țară.

Presa ar fi scris că a plecat în concediu – dar ministrul Justiției a negat la Europa FM acest lucru.

Cum comentează, însă, Tudorel Toader reacțiile apărute după anunțarea modificărilor la legile justiției?

Nu trebuie să apreciez eu (reacțiile la modificarea legilor justiției – n.r. ). Pachetul de legi privind justiția va fi cel mai dezbătut pachet de legi pentru că reformează una din cele trei puteri ale statului. Eu am pus în dezbatere liniile directoare pe care vreau să le modific.

Reporter: Președintele Klauss Iohannis a transmis că modificările propuse la legile justiției ar fi un atac la statul de drept. Nu puteți să nu comentați acest lucru …
Ministrul justiției: Dar de ce să nu pot să comentez? Este până la urmă o poziție oficială, chiar dacă sub forma unui comunicat de presă. Rolul meu nu este să  comentez ce a spus președintele sau alte autorități.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Zilele următoare ministrul Tudorel Toader va trimite către CSM propunerile de modificare a legilor Justiției.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate miercuri de ministrul Tudorel Toader vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.

Ministrul Toader a explicat la Europa FM traseul pe care l-a avut acest proiect: „Proiectul de modificare a Legilor Justiției a venit de la CSM în 2016. În ianuarie 2017, fostul ministru al justiției, Florin Iordache, le-a trimis înapoi la CSM, pentru că între timp s-a schimbat structura CSM. Au ajuns din nou la Ministerul Justiției și acum, în câteva zile trimit din nou la CSM spre ultima avizare. Dar ce aduce nou această dezbatere în vederea adoptării proiectului de lege privind modificarea legilor justiției este faptul că eu am prezentat în conferință de presă liniile directoare pe care vreau să le modific ”

Interviul integral poate fi ascultat aici:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS