Confidenţialitate

EXCLUSIV Președintele Curții de Conturi: În 10 ani, bugetul a fost păgubit de peste 2 miliarde de euro

Bugetul public din România a fost fraudat în ultimii 10 ani de 2,1 miliarde de euro.

Invitat la Interviurile Europa FM, președintele Curții de Conturi a României a explicat că de vină sunt corupția, neglijența în serviciu și schimbarea permanentă a legislației.

Nicolae Văcăroiu spune că cele mai multe prejudicii sunt comise cu bună știință chiar la nivel guvernamental.

De exemplu, numai în 2014, Guvernul, condus de Victor Ponta, a luat de la bugetul de investiții 2 miliarde de lei. Banii au fost transferați la fondul de rezervă al Guvernului și împărțiți nejustificat primăriilor și consiliilor județene prin ordonanțe de urgență.

,,E îngrijorător faptul că aceste 2 miliarde s-au dus la creșterea rezervei Guvernului  și au plecat către primării și s-au dus deci către alte destinații, deci au majorat fondul de rezervă. Ceea ce mă îngrijorează e că restul de valoare de investiții prevăzute în buget,  banii ăia trebuiau utilizați cu maximă eficiență,, , a spus la Europa FM, Nicolae Văcăroiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Odată ajunși la autoritățile locale, banii s-au risipit.

Inspectorii Curții de Conturi au constatat că, în 2014, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus atunci de Liviu Dragnea, a făcut plăți de aproape un milion de lei pentru finanțarea unor lucrări, deși ele se pe terenuri aflate în litigiu și nu au putut obține autorizațiile necesare. Toate aceste obiective au rămas abandonate, precizează Curtea de Conturi.

Nu doar drumurile județene au fost abandonate, ci și autostrăzile, spune Nicolae Văcăroiu.

,,Sunt probleme mari la CNADNR dar nu numai aici ci și în ceea ce privește drumurile județene.  Studii de fezabilitate făcute…n-aș spune în prostie că e un termen…dar tendința la nivelul primăriilor, la nivelul chiar al ordonatorilor mari, principali, de credite este de a elabora studii de fezabilitate și proiecte pentru aprobare la Comisia Europeană în exces. Să nu uitați că fiecare studiu și proitect costă enorm, undeva între 3 și 7 la sută din valoarea investiției,,.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Curții de Conturi spune că în ultimii ani, instituția a sesizat parchetele în aproape 700 de cazuri. Alte 70 de sesizări urmează să fie trimise procurorilor.

Unul dintre ele se referă la vânzarea unui teren al unei instituții de stat cu 2 euro metrul pătrat deși valoarea sa era de 1.500 de euro metrul pătrat.

Cazul a fost trimis la DNA încă de acum trei ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O altă fraudă majoră adusă la bugetul de stat este rambursarea ilegală de TVA, a explicat președintele Curții de Conturi la Interviurile Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Interviul integral cu președintele Curții de Conturi a României îl puteți viziona mai jos.