Confidenţialitate

Poeta Nora Iuga, la 90 de ani: Despre vise, dragoste şi carantină | AUDIO

Când am sunat-o pe Nora Iuga, am vrut să facem un interviu despre ”TIMP”, pentru un reportaj difuzat la emisiunea Lumea Europa FM.

Dar discuţia s-a prelungit şi am vorbit şi despre timp, şi despre carantină, am depănat amintiri despre Regele Mihai I, despre visele care merg mână în mână cu poezia, am aflat în ce timpuri i-ar fi plăcut poetei, care tocmai a împlinit 90 de ani, să călătorească şi – nu în ultimul rând – cum se vede dragostea în amintiri.

“Vreau să spun că visele ne ajută cel mai mult să călătorim în timp. Nimic nu iubesc mai mult decât visul pe acest pământ şi mi se pare că visele sunt o înlănţuire de amintiri uitate, care revin în mintea noastră.

Iubesc enorm visele. Şi dacă nu aş fi visat atât de mult de mică, cred că nici nu deveneam poetă. Poezia merge mână-n mână cu visul.

Nu-mi place minimalismul. Nu-mi trebuie fotografiile lumii reale, le văd în jurul meu peste tot. Mie-mi place să visez alte lumi şi să scriu despre ele. De o mie de ori mai mult”, mărturisește Nora Iuga, în interviul acordat Europa FM.

“Ei, bine, când eşti singur, mediul în care trăieşti devine extrem de propice. Atunci eu pot, la 90 de ani, să scriu poezii şi cărţi în care să mă simt frumoasă, să-mi văd din nou picioarele care semănau cu ale Marlenei Dietrich, că aveam picioare frumoase, să-mi las să crească părul ăsta alb, ca o nebună, să nu mi-l mai tai până la moarte … Îmi place teribil să mă întorc la începuturi.

Pentru mine, trecutul e viitorul şi mă întorc tot mai mult înapoi. Şi dacă voi deveni iar copil, cred că voi fi foarte fericită că sunt atât de singură”.

“La Şcoala Regina Maria, scoala primară, unde eram în calsa a doua, venea câteodată să ne viziteze Regele Mihai, care era cu vreo 10 ani mai mare decât mine. Eu aveam vreo 9 ani, el 19. Şi venea într-o maşină sport,ultramodernă. Şi era de o frumuseţe nemaipomenită.

Dimineaţa, la ridicarea fanionului, ridicam drapelul pe un stâlp mare în mijlocul curţii, el asista, noi cântam … iar când fraţilor m-oi duce, de la voi de-o fi să mor … asta era cântat solo,  de o singură persoană, iar restul era cântat de toată şcoala. Iar solista eram eu.

Şi eram de o mândrie extraordinară, că mă asculta Regele Mihai I. Asta voiam să-ţi spun …pentru ca e una din amintirile frumoase.”, spune Nora Iuga.

Întregul interviu, acordat colegei noastre, Liliana Nicolae, poate fi ascultat pe europafm.ro:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nora Iuga este pseudonimul literar al Eleonorei Almosnino, poetă, prozatoare și traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România.

FOTO: Inquam Photos / Alberto Grosescu