Confidenţialitate

Excerciții militare româno-americane cu rachete, la Capu Midia | AUDIO

Peste 700 de militari americani și români s-au antrenat, timp de cinci săptămâni, la poligonul Capu Midia unde au efectuat trageri de luptă cu rachete sol-aer.

La poligonul Capu Midia s-au executat trageri reale cu rachete antiaeriene. Este vorba de 500 de militari americani, de la Comandament de apărare antirachetă din Europa și Africa, și 200 rachetiști români care, potrivit generalului Iulian Pațulea de la Forțele Aeriene Române, au adunat sute de ore de antrenament:

„A fost evident, prin exercițiile tactice cu trageri de luptă, cu instalațiile de rachete sol-aer, ale unităților  americane și românești, că spațiul aerian al Românie și implicit al acestui teritoriu, care face parte din NATO, este protejat”.

La Midia, pe lângă cea mai nouă generație de rachete Patriot, s-a folosit și un sistem nou pentru țară noastră, cu rază scurtă de acțiune. Generalul Gregory Bradley, de la Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa, și-a arătat cu insuflețire bucuria pentru rezultatul final ale aplicațiilor militare:

„Implicarea noastră în ceea ce ați văzut aici la exercițiile de luptă combinate este doar un singur exemplu al modului în care împreună, repet, împreună, capacitățile noastre colective devin mai puternice “.

Generalul Bradley a subliniat că, în contextul tulburărilor din bazinul Mării Negre, armata americană are nevoie de totala încrederea aliaților săi. Iar generalul Pațulea a certificat că asemenea ample exerciții întăresc capacitățile de reacție ale structurilor comune de forță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ghiulfer Predescu