Evolutia PIB-ului: de ce e Romania din nou in recesiune? (AUDIO)

Datele Eurostat arata ca în dreptul României e trecută o scădere economică de 0,2% în perioada ianuarie-martie.

‘Datele oficiale confirmă vestea bună: România continuă creşterea economică. Este ca şi cînd mergeam cu maşina cu 130 de kilometri la oră și acum mergem cu 100 – dar mergem tot înainte!’

Acest foarte optimist mesaj e de găsit pe pagina de Facebook a premierului Ponta, care interpretează astfel cele mai recente date referitoare la Produsul Intern Brut.

Optimismul oficial e însă contrazis de o analiză atentă a cifrelor: nu numai că economia a scăzut cu un procent în perioada aprilie-iunie, dar și creșterea raportată de Guvern pentru lunile precedente (ianuarie-martie) este, de fapt, o scădere: cu alte cuvinte, România este din nou în recesiune.

Ce spun datele Eurostat

Agenția de Statistică a Uniunii Europene a făcut publice datele economice ale tuturor țărilor din Europa din trimestrul al doilea, dar le-a adăugat și cele mai recente informații privind lunile precedente.

Analistul economic al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, a observat că în dreptul României e trecută o scădere economică de 0,2% în perioada ianuarie-martie.

Cu totul altceva față de ceea ce anunțase Institutul Național de Statistică: INS vorbea de o creștere de 0,2%.

Potrivit Ziarului Financiar, Andrei Rădulescu a verificat informațiile la Eurostat, iar Agenția a reconfirmat scăderea. Drept urmare, potrivit cutumelor internaționale, economia românească a reintrat în recesiune.

Cea mai mare scadere din Europa

Mai mult, România a avut în trimestrul al doilea (aprilie-iunie) cea mai abruptă scădere a Produsului Intern Brut dintre toate cele 28 de state ale Uniunii Europene.

Un comunicat al Guvernului spune, pe de altă parte, că în prima jumătate a anului creșterea a fost de 2,6% față de aceeași perioadă din 2013. Drept urmare, cabinetul își menține prognozele referitoare la evoluția Produsului Intern Brut.

Moise Guran, realizatorul rubricii BiziDay de la Europa FM, spune ca, intre altele, Guvernului ii va fi foarte greu in astfel de imprejurari sa-si respecte promisiunea de a reduce contributiile de asigurari sociale platite de angajatori (AUDIO).