#EUROVOT Populistii, infranti in Olanda

Olanda este tara care a deschis scrutinul pentru Parlamentul European, de acolo vin și primele rezultate.

Alegerile au început joi cu votul din Olanda și Marea Britanie. Primele rezultate neoficiale ale eurovotului vin din Olanda unde populistul Geert Wilders a suferit o înfrângere usturătoare, care nu va afecta, totuşi, avansul euroscepticilor la nivel european, mai ales în Franţa şi Marea Britanie.

În contextul în care Uniunea Europeană (UE) se reface cu greu după criza euro, aproximativ 400 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne să desemneze, pentru următorii cinci ani, cei 751 de membri ai Parlamentului European PE.

În contextul în care în UE există aproximativ 26 de milioane de şomeri, retorica antiimigrare şi anti-UE a populiştilor urmează să le aducă un succes. Euroscepticii ar putea să-şi tripleze numărul de deputaţi, până la 100 de locuri.

În Marea Britanie, legislația nu permite publicarea estimărilor privind votul, până la închiderea oficială a alegerilor în Uniunea Europeană.

Alegerile pentru Parlamentul European continua astăzi în Cehia şi Irlanda.

Primele rezultate oficiale ale acestor alegeri, care se desfăşoară timp de patru zile în cele 28 de state membre UE, vor fi anunţate duminică seara, când se vor închide ultimele secţii de votare.