#EUROVOT Extrema dreapta triumfa in Franta

Cu acest succes fără precedent, Marine Le Pen se lansează în alegerile prezidenţiale din 2017.

Frontul Naţional (extrema dreaptă) a provocat duminică un veritabil cutremur în Franţa, clasându-se primul după scrutinul european, cu un scor istoric de 25% potrivit estimărilor, înaintea UMP (opoziţie, dreapta) care a obţinut 20% şi socialiştilor (la putere) aflaţi în derută cu 15%, relatează AFP.

Frontul Naţional a obţinut un scor de patru ori mai mare ca în 2009, devansând în mod clar UMP (20-21%), potrivit estimărilor concordonate prezentate de cinci institute de sondare. Pe poziţia a treia, PS ar obţine doar 14-15% din voturi.

Vicepreşedintele FN Florian Philippot şi-a exprimat satisfacţia faţă de ‘scorul istoric’ obţinut de partidul său, pe care l-a catalogat ‘primul partid din Franţa’.

Frontul lui Marine Le Pen a beneficiat de nivelul record al lipsei de popularitate al puterii socialiste şi de divizarea opoziţiei de dreapta, într-un tip de scrutin catalogat drept ‘scrutin de defulare’ de către politologi.

Însă el traduce totodată ascensiunea euroscepticismului în rândul francezilor, tot mai neincrezători în Europa, la nouă ani după ce au spus ‘nu’ tratatului constituţional european.