#EUROVOT Alegerea noului Parlament European

– Europarlamentarii reprezintă interesele şi imaginea României în Legislativul European.”- Europarlamentarii pot influenţa deciziile europene care vizează viaţa tuturor cetăţenilor UE, inclusiv a cetăţenilor români.”- Prin afilierea la marile grupuri politice din Parlamentul European, europarlamentarii pot susţine idei politice diferite, iar votul acordat candidaţilor în alegeri reprezintă sprijinul cetăţenilor pentru un anumit proiect politic.

Parlamentul European împreună cu Consiliul Uniunii Europene (Consiliul) și cu Comisia Europeană, exercită puterea legislativă a UE. Parlamentul este compus din 766 de membrii, aleşi direct, o dată la 5 ani, prin alegeri generale, libere și secrete.

Deşi Parlamentul European are puterea legislativă pe care Consiliul şi Comisia nu o posedă, acesta nu are controlul formal asupra iniţiativei legislative, aşa cum au majoritatea parlamentelor naţionale ale ţărilor membre UE.

Puterile Parlamentului European:

Puterea legislativă, prin care împreună cu Consiliul Uniunii Europene adoptă legislația europeană (directive, ordonanțe, decizii).

Puterea bugetară. Parlamentul European împreună cu Consiliul sunt organele bugetare ale UE. Comisia Europeană întocmește un proiect de buget. În faza de aprobare a bugetului Parlamentul și Consiliul au posibilitatea de a efectua modificări. La capitolul de venituri bugetare ultimul cuvânt îl are Consiliul, la cel de cheltuieli îl are Parlamentul.

Puterea de control democratic asupra Comisiei Europene. Înainte de numirea membrilor acesteia, Parlamentul analizează în comisiile sale competența și integritatea comisarilor desemnați (propuși).

Numărul maxim de parlamentari europeni este fixat la 732, cu un prag minim de 5 și respectiv maxim de 99 de deputați pentru fiecare stat membru.

Alocarea locurilor în parlament are la bază o reprezentare degresivă și proporțională a statelor membre. Astfel, statele mici trimit mai mulți deputați în PE decât ar trebui dacă s-ar lua în considerare strict populațiile statelor respective. Configurația actuală a Parlamentului European a fost stabilită prin Tratatul de la Nisa, care conține prevederi referitoare la echilibrul puterii și procesul decizional în cadrul Uniunii, în contextul unei structuri cu 27 de State Membre.

Cele mai multe mandate în PE le va avea Germania, 96, urmată de Franţa, cu 74, Italia şi Marea Britanie, cu câte 73, Spania, cu 54, Polonia, cu 51, şi România, cu 32. Cei mai puţini europarlamentari vor avea Cipru, Estonia, Luxemburg şi Malta, câte 6, Slovenia şi Letonia – câte 8, Croaţia, Irlanda şi Lituania – câte 11.

Reuniunile întregului Parlament (‘sesiunile plenare’) au loc la Strasbourg și la Bruxelles. Reuniunile comisiilor au loc la Bruxelles. Luxemburg este sediul birourilor administrative (‘Secretariatul General’).

PARTICIPĂ LA DISCUŢIILE DESPRE ALEGERILE EUROPARLAMENTARE ADĂUGÂND ÎN COMENTARIILE DE PE FACEBOOK ŞI TWITTER HASHTAGUL #EUROVOT