Eurovision în cifre – VIDEO

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union, cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa.

Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume.

Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Céline Dion sau Johnny Logan.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea, o dată cu Luminiţa Anghel & Sistem, la Kiev, în 2005 şi a doua oară cu Paula Seling şi Ovi , la Oslo în 2010 şi în 2006, la Atena, locul al patrulea cu Mihai Trăistariu.

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Anul trecut, România a fost reprezentată la Eurovision de trupa Voltaj cu piesa „De la capăt”, ocupând locul al 15-lea în finala care a avut loc la Viena, Austria.

Selecţia naţională a Eurovision 2016 va avea loc pe 4 şi 6 martie, la Sala Polivalentă din Baia Mare, şi va fi transmisă, în direct, de Televiziunea Română.