Confidenţialitate

EUROVISION 2016: Ucraina câştigă Eurovision Song Contest 2016 – VIDEO

Piesa câştigătoare la ediţia din acest an a Eurovision vine din Ucraina, cu 534 de puncte. Voturile publicului au fost cele care au adus pe Jamala şi Ucraina pe primul loc la Eurovision 2016.

Piesa Ucrainei a starnit o intreaga polemică în Rusia deoarece evocă deportarea de către Stalin a tătarilor din Crimeea. Totuşi, organizatorii Eurovision au decis sa permita concurentei, Jamala, o cântăreaţă de jazz, să meargă mai departe în concurs.

Textul în engleză al piesei „1944” este scris chiar de ea, fiind inspirat din amintirile străbunicii sale, deportată cu cei cinci copii din Crimeea, alături de alți circa 240.000 de tătari.

Oficiali de la Moscova și din Crimeea au protestat împotriva acestei alegeri destinate, potrivit lor, să denigreze Rusia, după ce aceasta a anexat, în martie 2014, peninsula ucraineană Crimeea.

Juriile din ţările participante au acordat cele mai multe puncte pentru Australia (320), Ucraina (211), Franţa (148), Malta (137) şi Rusia (130). Cele mai puţine puncte din partea juriilor le-a primit Germania, doar 1 punct.

Câştigătorul a fost desemnat în urma votului juriilor de specialitate din 42 de ţări şi ale voturilor exprimate prin SMS de telespectatorii din ţările participante la Eurovision 2016, cele două având fiecare o pondere de 50% în rezultatul final.

26 de ţări şi-au prezentat piesele în showul Eurovision 2016 de sâmbătă seara.

Din 1993, anul primei participări a României, este prima dată când ţara noastră nu ia parte la Eurovision Song Contest. România ar fi trebuit să fie repezentată anul acesta de Ovidiu Anton cu piesa „Moment of Silence”. Voltaj – „De la capăt (All Over Again)” este ultima piesă a României la Eurovision, la ediţia din 2015 aceasta clasându-se pe locul 15.

FOTO: Anna Velikova (EBU)