Confidenţialitate

Eurovision 2016 la TVR

TVR riscă să nu poată transmite concursul Eurovision de anul acesta din cauza datoriilor neplătite către EBU – adică organizația care organizează și difuzează concursul.

E vorba de 10 milioane de euro, obligații acumulate de-a lungul anilor. Ultima plată în contul datoriilor s-a făcut în ianuarie: un sfert de milion de euro, după care TVR a anunțat că nu mai are de unde da alți bani. După asta, EBU a somat postul public din România – cine i-ar putea condamna? – și a anunțat că nu va da semnal de satelit românilor dacă nu achită ce datorează.

Ce spune acum conducerea TVR? Păi, mai întâi să precizăm că nu există o conducere plină, pentru că Parlamentul tot trântește propunerile pentru postul de președinte director general. Poziția e liberă de toamna trecută, de când tot parlamentul l-a zburat pe Stelian Tănase din funcție, respingându-i raportul de activitate. Chiar și interimatul Irinei Radu a expirat luna trecută, dar, asta e, vorbim aici de politică, de fapt, nu de management coerent.

În fine, revenind la problema cu Eurovision, Comitetul Director al TVR a cerut guvernului să sprijine postul public în plata restanțelor, așa cum a cerut, de altfel, și EBU, care s-a adresat oficial Parlamentului, Guvernului, Ministerului de Finante, spunând că – și citez – “este datoria fiecarei tari sa isi pozitioneze onorabil televiziunea publica, prin legi corecte si finantari aduse la zi.” Adică, dacă nu plătim, n-avem onoare.

Carevasăzică, aici suntem, pe cale să afle lumea-ntreagă că românii nu sunt în stare să-și plătească datoriile. Ca sancțiune, reprezentanții României vor fi excluși dintr-o competiție internațională urmărită de zeci sau sute de milioane de oameni – excluși din motive administrative, nu pentru că piesa e bună sau nu.

Să mai spunem și că, pentru TVR, transmisiunea concursului Eurovision este unul dintre puținele programe care mai asigură audiențe consistente: anul trecut, de pildă, TVR a fost lider de audiență cu finala Eurovision, ceea ce înseamnă că spectacolul este important pentru milioane de oameni din această țară.

Ca să tragem linie și s-adunăm: ori plătește guvernul datoriile TVR, adică noi, 10 milioane de euro, și avem în continuare Eurovision la tv și nici nu ne facem de râs; ori nu plătește guvernul, că TVR n-are de unde, și ne mai arătăm o dată ca fiind cei mai blegi europeni, iar datoriile oricum rămân acolo, că nu ni le șterge nimeni.

Cum e mai bine? Ce ați alege? 

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-eurovision-2016-la-tvr-19-aprilie-2016