EUROSTAT: România – ţară ieftină pentru restul europenilor

România este pentru restul europenilor o ţară ieftină.

Avea anul trecut cele mai mici preţuri la alimente dintre ţările Uniunii Europene, dar – potrivit Institutului European de Statistică – România este o ţară unde turiştii străini pot să petreacă şi una dintre cele mei ieftine vacanţe.

În magazinele din România, alimentele sunt mai ieftine cu 34 % faţă de media europeană, în timp ce pentru activităţile culturale sau de recreere plătim cu 41 % mai puţin decât media din restul ţărilor membre.

Avem preţuri mai mici, dar şi salarii mai mici. Cu un salariu minim brut de 1.900 lei – adică 408 euro, România are al treilea cel mai mic salariu minim din UE. Sub noi sunt Bulgaria şi Lituania .

Potrivit Eurostat, România este o ţară ieftină pentru restul europenilor şi în ce priveşte transportul, alcoolul şi tutunul, dar şi la restaurante şi hoteluri, unde Bulgaria şi România au cele mai mici preţuri – cu 53 şi respective 47%.

Şi în ce priveşte costurile cu locuinţa comparativ cu media UE în Bulgaria acestea sunt cu peste 65% mai mici, iar în România cu peste 60 % mai mici.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS