Confidenţialitate

Siegfried Mureșan, despre cele 5 condiții impuse de Austria în contextul Schengen: Nu sunt cuantificabile, ci mai degrabă abstracte | AUDIO

Cele 5 cerințe pe care Austria le va prezenta liderilor europeni la Consiliul European de mâine – privind reducerea intrărilor de migranți ilegali în Spațiul Schengen – nu pot fi implementate imediat, ca atare nu ne ajută să intrăm în Schengen acum. Este ceea ce spune europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Lider al Partidului Popular European, din care face parte și cancelarul Austriei, cel care a votat împotriva României, Mureșan crede că tema intrării României și Bulgariei în Schengen rămâne să fie rezolvată anul viitor.

Siegfried Mureșan: „Dacă Austria dorește să obțină ceva concret, trebuie să ceară ceva concret”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Austria a venit cu cinci idei care țin în general de migrație. Aceste idei nu sunt cuantificabile, sunt mai degrabă abstracte. Sunt calitative, nu sunt cantitative și unele nu pot fi măsurate și pot fi implementate doar pe termen lung. Dacă Austria dorește să obțină ceva concret, trebuie să ceară ceva concret, iar la problema pe care o are cu migrația soluțiile sunt la nivel european. România va participa la orice soluție se propune la nivel european și va sprijini și e dispusă să facă și bilateral mai mult pentru a sprijini Austria să-și controleze fluxul de refugiați. De exemplu, ar fi frumos ca Austria să accepte mai mulți polițiști de frontieră europeni sub egida FRONTEX la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe unde au intrat acele persoane ce solicită azil. Ruta pe care persoanele au venit o cunoaștem cu toții, este Serbia-Ungaria-Austria”, a explicat Siegfried Mureșan pentru Europa FM.

O țară cheie în criza declanșată de votul Austriei este Serbia

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În Serbia, cetățeni din India, Indonezia, Tunisia până de curând au putut intra fără vize. Acum Serbia a introdus vizele pentru Tunisia. A promis că va introduce la 1 ianuarie și pentru India. Deci, trebuie restricționat regimul de vize în Serbia, iar dacă Serbia nu cooperează, atunci Uniunea Europeană trebuie să aibă în vedere suspendarea liberalizării regimului de vize cu Serbia. Nu se poate ca Serbia să nu controleze persoanele care intră pe teritoriul Serbiei și să devină o sursă de migrație legală pentru Uniunea Europeană, lucru care după cum vedem a pus în pericol și a amânat aderarea noastră la Spațiul Schengen. Serbia trebuie să coopereze. Este un stat care are un acord de asociere cu Uniunea Europeană. Trebuie să-și îndeplinească obligațiile”, a mai spus Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan, despre o posibilă decuplare a României de Bulgaria: „Nu ne dorim”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ceea ce privește o eventuală decuplare a României de Bulgaria în ceea ce privește aderarea celor două țări la Schengen, Siegfried Mureșan, spune că soluții juridice există, dar ar fi bine să rămânem împreună.

„Noi nu am aderat la Spațiul Schengen din cauza poziției Austriei. Dacă Austria nu s-ar fi opus, atunci s-ar fi putut avea în vedere decuplarea. Serviciile juridice, experții ar fi fost pregătiți ca în cazul unui acord politic să livreze soluții pentru acea decuplare, dar România nu-și dorește acea decuplare. Ar fi putut deveni necesară în cazul în care Austria ne-ar fi susținut, iar România nu-și dorește această decuplare. Am ajutat Bulgaria mult în ultima perioadă. Dorim ca împreună cu noi să adere și ei, dar trebuie să știm că pot să facă acest lucru și că pot să convingă Olanda în viitorul apropiat pentru ca decuplarea să nu devină necesară”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Klaus Iohannis: „Nu va exista un boicot la adresa Austriei. Voi ridica tema Schengen, aderarea rămâne obiectivul principal pentru mine”