Confidenţialitate

Europa FM marchează 30 de ani de la dispariția lui Freddie Mercury

Europa FM marchează 30 de ani de la dispariția lui Freddie Mercury printr-o serie de programe speciale, începând de marți, 23 noiembrie, de la ora 21.

Marți, miercuri și joi, în emisiunile de la ora 21, Europa FM Live Music, Milenium Hits și Rock Sessions, vom urmări cum a evoluat cariera lui Freddie Mercury și cum a devenit Queen una dintre cele mai respectate și ascultate formații din lume.

Freddie Mercury, pe numele său original Farrokh Bulsara, s-a născut pe 5 septembrie 1946 în insula Zanzibar, o colonie britanică.

În aprilie 1970, împreună cu chitaristul Brian May și toboșarul Roger Taylor pune bazele unui grup nou: Queen. În aceeași perioadă, solistul decide să-și schimbe numele din Bulsara în Mercury.

Queen a devenit prima trupă care a umplut stadioane în America de Sud, doborând recordul mondial de asistență la Morumbi Stadium din Sao Paulo. În 1986, turneul european Queen a culminat cu concertul de la Budapesta, ce a avut loc în fața a 80.000 de persoane.

Piese ca „Bohemian Rhapsody” şi „Don’t Stop Me Now”, compuse de Mercury, au intrat în panteonul rockului şi o nouă generaţie de artişti, printre care Lady Gaga, Robbie Williams, Foo Fighters şi Muse, revendică influenţa trupei Queen.

Concertele în care Freddie Mercury cânta „We Are The Champions”, „Killer Queen”, „Crazy Little Thing Called Love” sunt considerate momente de antologie pentru muzica rock.

Freddie Mercury a murit la 45 de ani, pe 24 noiembrie 1991, de bronhopneumonie cauzată de SIDA, la o zi după ce a  anunţat public că este seropozitiv.