Confidenţialitate

Europa FM Live Music: Concertul MTV Unplugged al lui George Michael

MTV Unplugged este un serial american de televiziune care a prezentat în decursul anilor artiști ce cântau de obicei la instrumente acustice. Serialul a fost difuzat regulat din 1989 până în 1999 și mai rar din 2000 până în 2009.

MTV a filmat peste 100 de spectacole Unplugged și aproape 30 dintre ele au fost lansate și ca albume.

Unele dintre concerte constituie adevărate repere muzicale și exemplele pot fi de la Eric Clapton, la Rod Stewart, Pearl Jam, Mariah Carey, Annie Lennox, Sting sau Nirvana, concert pe care l-am prezentat aici la Europa FM Live Music.

Concertul Unplugged din 1996, al lui George Michael, constituie un punct foarte emoționant în cariera lui.

În primul rând, pentru că vine după o pauză consistentă și după vindecarea rănilor sufletești provocate de dispariția partenerului său, designerul brazilian, Anselmo Feleppa.

Și în al doilea rând, datorită prezenței în public a mamei sale, grav bolnavă. Două motive pline de încărcătură emoțională și care au lăsat urme peste interpretarea angelică a lui Michael.

Concertului a avut loc la Londra. O înregistrare strălucitoare, cu o producție simplă, diminuată în favoarea vocii lui George, luminoasă și adesea vulnerabilă.

Momentele remarcabile de pe album, în afară de întreaga unitate ca album, vin sub forma Fastlove, Waiting For The Day sau Healthe Pain, toate făcând referire la o perioadă din viața lui George când el era la o răscruce de drumuri.

Atunci când a fost confruntat cu durerea de a-și pierde singura dragoste adevărată, pe Anselmo Feleppa.

Călătoria sa muzicală de la pop capricios către jazz a inspirat seriozitate, a dus la o schimbarea de imagine și la dorința de a informa lumea despre orientarea sa sexuală, dorind în același timp să o țină ascunsă de ochii critici ai presei.

Lucrurile se aflau într-o stare de neliniște sufletească, concertul Unplugged a venit într-un moment greu, iar tot acest haos, aparent necontrolat, a marcat un sunet și o atmosferă pe care nu le va mai explora, din păcate, niciodată.

Este o înregistrare ce merită o relansare singulară, nu una ca apendice a unui album colosal al artistului, Listen Without Prejudice.

Pare mai emoționant, mai direct și, cumva, reparator, acum că legendarul muzician nu mai este.

Înregistrarea Unplugged se deschide cu o piesă ce adună în ea toate întrebările și toate neliniștile artistului în acel moment, una dintre piesele autobiografice, dar, al cărui sens este deturnat atât de clar de videoclipul în care apar Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana atitz, Christy Turlington și Cindy Crawford. Freedom 90.