Confidenţialitate

Europa FM Live Music: Concertul MTV Unplugged al trupei Nirvana

Europa FM Live Music ne poartă în New York-ul anului 1993 pentru o experiență copleșitoare, concertul MTV Unplugged al trupei Nirvana.

Înregistrarea ne-a arătat ce compozitor excepțional era Cobain. Piesele de pe Unplugged au fost dezbrăcate de armura de sunete grele. Dezbrăcate până la piele. Evident că nu mai sunt atât de dinamice, dar scot în evidență alte aspecte. Sunt pur și simplu frumoase, pline de vulnerabilitate, lugubre într-o doză decentă.

Cobain n-a lăsat nimic la întâmplare. Set list-ul n-a fost unul negociabil cu MTV și a fost un punct de dispută, încât Cobain a și amenințat că anulează concertul.

Totul a fost controlat de artist, de la sunet la aspect. A avut forța asta și dacă n-o făcea, concertul ar fi fost unul dintre multele pe care MTV le-a făcut.

Perseverența lui, viziunea, aranjamentul pieselor, alegerea play list-ului au transformat această înregistrare în unul dintre spectacolele live memorabile din istoria muzicii.

Dar ce piese a ales Kurt? Opt dintre ele sunt împărțite între “Nervermind” (patru), “In Utero” (trei) și Bleach. Se remarcă faptul că sunt puține hit-uri, cea mai notorie piesă fiind “Come As You Are”.

Vocea lui Cobain are o reverberație aparte, este tristă, puțin gâtuită. Sigurul vârf, care te și scoate din linia mediană, este pe “Where Did You Sleep Last Night”. Este terifiantă pentru că face un salt aproape neașteptat de la șoaptă la țipăt de deznădejde. În rest, este de o apăsare constantă.

Cobain alege să cânte și șase cover-uri. Trei de la o trupă, Meat Puppets, ce i-a însoțit în turnee. Mai mult, îi invită pe scenă pe doi dintre componenții acesteia, frații Kirkwood.

Alte două piese vin de la The Vaselines, o trupă de rock alternativ din Scoția și de la Lead Belly (doar aranjamentul, pentru că la bază este o piesă tradițională), un solist american de folk și blues cu o voce gravă și apăsătoare.

Apoi avem o reinterpretare a unei piese din 1970 a lui David Bowie, “The Man Who Sold The World”. Interpretarea este copleșitoare, rețelele de radio și TV simt asta și o difuzează în neștire, iar piesa ajunge la un moment dat să fie asimilată cu Nirvana.