Euronews: Viorica Dăncilă, un eurodeputat fără strălucire

Desemnarea unui nou premier se dovedeşte un proces controversat în România, observă Euronews.

Președintele Klaus Iohannis i-a încredinţat social-democratei Viorica Dăncilă misiunea de a forma o nouă echipă executivă.

Parlamentul, dominat de partidul său, ar urma să îi acorde votul de învestitură fără emoţii.

În mediul online, Klaus Iohannis a pierdut peste 3.000 de fani pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după ce a făcut nominalizarea.

Analiştii spun că preşedintele nu ar fi avut încotro, având în vedere că actuala coaliție PSD-ALDE deține majoritatea absolută în legislativ.

Viorica Dăncilă va deveni al treilea șef al guvernului de la Bucureşti de când social-democrații au câștigat ultimele alegeri, la sfârșitul anului 2016. Ambii predecesori, Sorin Grideanu și Mihai Tudose, au intrat în conflict cu președintele PSD, Liviu Dragnea, fiind înlăturaţi în urma confruntărilor politice interne.

Întrucât este considerată o persoană loială lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă nu va avea soarta predecesorilor săi.

“Știe doar să spună da și așa vor sta lucrurile de acum înainte”, a comentat politologul Stelian Tanase pe blogul său. “Nu vor exista opinii personale. Va face ceea ce îi spune liderului partidului”, a adăugat analistul.

Aleasă eurodeputat în două rânduri, Viorica Dăncilă nu s-a remarcat în timpul mandatelor.

Monitorizarea Watch Europe o plasează pe locul al 700 între cei 751 de aleşi ai Parlamentului European în ceea ce privește prezența la sesiunile forului.

Într-un interviu pentru publicaţia PE, Viorica Dăncilă nu a reușit să numească vreo pe care a citit-o, vreun model pentru cariera sa politică sau vreo realizare surprinzătoare, după cum a remarcat portalul Politico. În acelaşi interviu, ea a inclus Iranul şi Pakistanul între statele membre ale Uniunii Europene.

În vârstă de 55 de ani, premierul-desemnat este originar din Teleroman, acelaşi judeţ de unde provine Liviu Dragnea. Înainte de a-şi începe cariera politică, Viorica Dăncilă a fost profesor la un liceu local și apoi inginer petrol-gaze.

Primele reacții populare faţă numirea sa vor fi observate sâmbătă, când este programat un amplu protest guvernamental la Bucureşti.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS