Confidenţialitate

Euronews: Laura Kovesi îi atacă pe cei care vor să-i ”deraieze” eforturile anticorupție

Agenția de presă Euronews scrie astăzi că șefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, Laura Codruţa Kovesi, căreia i s-a încredinţat misiunea de a “face curat” într-unul din cele mai corupte state din Uniunea Europeană, i-a atacat pe cei despre care ea susţine că încearcă să-i zădărnicească eforturile, denunţând “atacuri incredibile” la adresa încercărilor de a elimina corupţia din această ţară.

Laura Kovesi a declarat, într-un interviu acordat acestui post de televiziune, că politicieni şi oameni de afaceri se opun campaniei anticorupţie, în una dintre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană.

Remarcile sale survin într-un context în care parlamentarii români dezbat un proiect de lege care ar putea pune sistemul judiciar sub control politic, plan care a generat proteste de stradă şi a fost criticat de magistraţi şi de preşedintele Klaus Iohannis, notează Euronews.

Aceste eforturi ale politicienilor au loc în contextul în care parlamentari dezbat un proiect de lege care ar putea să plaseze sistemul judiciar sub control politic.

”Dacă va fi adoptat prin vot, va avea un impact negativ grav asupra independenţei justiţiei şi va conduce la controlul politic al activităţii procurorilor”, subliniază Kovesi, şefa Direcţiei române anticorupţie DNA.

”Va conduce la subordonarea politică a procurorilor şi ar putea să obstrucţioneze grav lupta anticorupţie”, avertizează ea.

”În opinia mea, independenţa justiţiei nu este un privilegiu făcut magistraţilor – ea este principiul fundamental într-o societate democratică”, afirmă ea.

”Numai o justiţie independentă ca sistem poate să asigure un proces corect, numai o justiţie independentă poate aplica legile în mod egal tuturor”, insistă ea.

Din 2013, DNA a trimis în judecată pentru corupţie 68 de oficiali, între care un premier, doi vicepremieri, 11 miniştri şi 39 de parlamentari, mai notează Euronews. Kovesi a menţionat că independenţa justiţiei a stat la baza condamnării a aproape jumătate dintre aceşti oficiali.

Ea a subliniat că “anchetele DNA au fost primite cu multă speranţă şi încredere de societatea” românească, deşi “este adevărat şi că au mobilizat un întreg sistem format din politicieni şi oameni de afaceri care se simt ameninţaţi şi care sunt interesaţi să-şi menţină controlul asupra resurselor publice”.

“De aceea întregul sistem de justiţie s-a confruntat cu atacuri incredibile, de la ştiri false la contractarea de companii specializate în intimidare şi hărţuire”, a mai declarat şefa DNA.