Euro se apropie de 4,59 lei, cel mai mare nivel din august 2012

Banca Naţională a României a anunţat joi un curs de referinţă de 4,5872 lei/euro, în creştere cu 0,45% faţă de nivelul precedent, cel mai mare nivel din 3 august 2012, pe fondul tensiunilor politice.

Miercuri, BNR a afişat un curs de 4,5667 lei/euro. În 3 august 2012, BNR a afişat un curs de 4,6481 lei/euro.

Leul s-a depreciat puternic joi, în contrast cu tendinţa altor monede din regiune, după tensiunile apărute miercuri între premierul Sorin Grindeanu şi liderul PSD Liviu Dragnea.

Pe piaţa interbancară, euro a atins joi, pe piaţa interbancară, pentru o scurtă perioadă de timp, valoarea de 4,5889 lei, cea mai mare valoare din august 2012 până în prezent.

Toţi miniştrii Guvernului Grindeanu şi-au depus şi înregistrat demisiile, joi dimineaţă, la Secretariatul General al Guvernului (SGG), după ce PSD i-a retras sprijinul premierului Sorin Grindeanu. Premierul a anunţat, miercuri seară, că nu îşi dă demisia şi că i s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului, doar ca să demisioneze. El a mai spus că va demisiona doar dacă preşedintele Klaus Iohannis va da garanţii că va numi un premier de la PSD.

Liderii PSD se reunesc joi, de la ora 14.00, la sediul central al partidului din Kisellef, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pentru a stabili calea „consituţională” de urmat, în condiţiile în care premierul Sorin Grindeanu refuză să demisioneze, iar ei nu-i pot înainta preşedintelui Klaus Iohannis o nouă propunere de premier.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4.0752 lei la 4,1082 lei, cel mai mare nivel din 18 mai.

Totodată, cursul francului elveţian a crescut de la 4,2029 lei la 4,2164 lei, cel mai mare nivel din 21 aprilie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS