Confidenţialitate

EURO 2020: Partidele găzduite de Arena Naţională din Bucureşti

Arena Naţională din Bucureşti reprezintă unul din cele 11 stadioane gazdă ale turneului final al campionatului european EURO 2020. Găzduieşte patru partide, trei meciuri care vizează confruntări din grupa C din care fac parte Austria, Macedonia de Nord, Ucraina şi Olanda, precum şi un meci din optimile de finală ale competiţiei.

La 13 iunie 2021 se desfăşoară, pe Arena Naţională, începând cu orele 19.00, primul meci găzduit de România în grupele unui turneu european de fotbal seniori, partida dintre selecţionatele Austriei şi Macedoniei de Nord. Este prima întâlnire între cele două echipe la un turneu final. În preliminarii, cele două echipe naţionale s-au confruntat în grupa G, naţionala Austriei câştigând ambele partide. La 10 iunie 2019, pe Arena Naţională Todor Proeski din Skopje, Austria a câştigat clar cu 4-1. La doar 18 minute de la fluierul de început al partidei, autogolul lui Martin Hinteregger a dus echipa gazdă în avantaj. Înainte de finalul primei reprize, austriacul Valentino Lazaro a egalat (min. 39), pentru ca după pauză Marko Arnautovic să reuşească dubla (min. 62 din penalty şi min. 82). Autogolul lui Egzon Bejtulai, cu doar patru minute înainte de încheierea partidei avea să stabilească scorul final, 4-1 pentru naţionala coordonată de pe bancă, din noiembrie 2017, de germanul Franco Foda, potrivit www.uefa.com şi https://us.soccerway.com. Cea de-a doua partidă, desfăşurată la 16 noiembrie 2019, pe “Ernst Happel Stadion” din Viena, s-a încheiat cu victoria selecţionatei gazdă cu scorul de 2-1, golurile fiind marcate de David Alaba (min. 7) şi Konrad Lainer (min. 48), pentru ca în minutul trei al prelungirilor partidei Vlatko Stojanovski să înscrie ultimul gol al partidei. A fost cea de-a şasea victorie în şapte meciuri pentru echipa antrenată de Franco Foda, care avea să îşi asigure cu 19 puncte calificarea la turneul final al EURO 2020 de pe locul 2 în grupa G. La cinci puncte distanţă s-a clasat Macedonia de Nord, echipa condusă de Igor Angelovski (din octombrie 2015) încheind grupa, la 12 noiembrie 2020, cu victoria din Georgia cu scorul 1-0. În grupa G, Macedonia a strâns cinci victorii, patru înfrângeri şi un rezultat de egalitate, iar Austria şase victorii, trei înfrângeri şi un egal, potrivit UEFA.

Cel mai important succes fotbalistic al selecţionatei Austriei la un turneu final de fotbal a fost reprezentat de obţinerea bronzului la Cupa Mondială din 1954, găzduită de Elveţia. Cea mai recentă calificare la un turneu final de campionat mondial s-a înregistrat pentru ediţia găzduită de Franţa în 1998. În meciurile disputate în România împotriva selecţionatei noastre, Austria a înregistrat o victorie şi o înfrângere, iar două partide s-au încheiat la egalitate. Cel mai recent meci desfăşurat împotriva selecţionatei României a fost partida din Liga Naţiunilor UEFA, desfăşurată pe Stadionul “Ilie Oană” al echipei Petrolul Ploieşti, la 14 octombrie 2020, când austriacul Alessandro Schopf a marcat unicul gol al partidei. Partida împotriva Macedoniei de Nord reprezintă primul meci disputat de Austria pe Arena Naţională.

Meciul Ucraina – Macedonia de Nord, desfăşurat la 17 iunie 2021, cu începere de la orele 16.00, este cea de-a doua partidă găzduită de Arena Naţională, pentru faza grupelor de la EURO 2020. Naţionala Ucrainei, condusă de pe bancă de fostul star al echipelor Dinamo Kiev şi AC Milan, Andrei Şevcenko, participă pentru a treia oară la un turneu final de campionat european, după EURO 2012 (când a fost co-gazdă) şi după EURO 2016, însă este pentru prima dată când obţine calificarea câştigând grupa de preliminarii, potrivit www.uefa.com şi theguardian.com. În meciurile din preliminarii, echipa coordonată de Andrei Şevcenko a înregistrat şapte victorii şi trei rezultate de egalitate. Este cea de-a cincea confruntare între cele două echipe şi a treia desfăşurată contând pentru campionatul european. Precedentele două partide au vizat preliminariile pentru EURO 2016, Ucraina obţinând victoria în ambele partide, cu 1-0 la Lvov şi 2-0 la Skopje pentru turneul final găzduit de Franţa, indică www.uefa.com. Cele două reprezentative au disputat şi două partide amicale, la 11 octombrie 2003, la Kiev, încheiată nedecis, cu un scor alb, şi la Skopje, la 31 martie 2004, câştigată de Macedonia de Nord cu scorul de 1-0. Actualul selecţioner al Ucrainei a fost căpitan în ambele partide pentru echipa sa naţională. Precedentul meci disputat de Ucraina în România a fost înfrângerea de la Constanţa, găzduită la 27 martie 2002 de stadionul Gheorghe Hagi, în care selecţionata României s-a impus cu scorul de 4-1.

Partida Ucraina-Austria se va desfăşura la 21 iunie 2021, cu începere de la orele 19.00 pe Arena Naţională, fiind ultimul meci din Grupa C a EURO 2020 de la Bucureşti. Este cea de-a treia întâlnire între cele două selecţionate, precedentele două partide fiind meciuri amicale, desfăşurate în 2011 şi 2012. Selecţionata Ucrainei a învins Austria cu scorul de 2-1 pe Arena Lvov la 15 noiembrie 2011, pentru ca la 1 iunie 2012, în penultimul meci de pregătire înaintea EURO 2012, Austria să câştige cu scorul de 3-2 în faţa Ucrainei, la Innsbruck, potrivit www.uefa.com.

Ultima partidă găzduită de Arena Naţională în cadrul turneului final al EURO 2020 este confruntarea, din 28 iunie 2021, începând cu orele 22.00, din optimile de finală dintre echipa clasată pe prima poziţie a grupei F şi echipa clasată pe locul 3 într-una din grupele A, B sau C. Grupa F reuneşte Franţa, Germania, Ungaria şi Portugalia.