Confidenţialitate

EU4Health, planul 5,1 miliarde de euro prin care România poate repara sistemul sanitar, cu bani europeni | VIDEO

Europarlamentarii Cristian Bușoi (PNL/PPE) și Nicu Ștefănuță (USR-PLUS/Renew Europe) au vorbit, în “Piața Victoriei”, despre EU4Health, programul de 5,1 miliarde de euro prin care se dorește reducerea inegalității în sănătate.

Cristian Bușoi spune că programul urmărește nu doar reducerea diferențelor dintre sistemele de sănătate, ci și pregătirea unor experți care să meargă în diverse țări aflate în criză sanitară, precum și alocarea de bani pentru stocuri de medicamente importante:

„Dincolo de reducerea inegalităților, acest program va pregăti mai bine statele membre pentru viitoare crize, va finanța existența unei rezerve de materiale sanitare, de medicamente, dar și o rezervă de staff medical și de experți în sănătate, care, în cazul crizelor, vor putea fi deplasați către acele țări care au nevoie. Va finanța anumite programe de digitalizare a sistemeleor de sănătate și interconectări la nivel european, va cofinanța programul de cancer al Uniunii Europene. Deasemenea, va genera campanii de prevenție, de informare, de prevenție, va promova vaccinarea pentru alte boli extrem de importante. În mod evident, va implementa strategia farmaceutică a Uniunii Europene de a aduce în UE capacități de producție și de a stimula inovația.”

Nicu Ștefănuță a spus că, pe lângă schemele de tratament diferite, inegalitatea cea mai mare se vede efectiv în recuperarea pacienților din secțiile ATI:

„Dacă schema de tratament în Belgia sau Luxembrug salvează  66% din cei care au nenorocul să intre la ATI, când am văzut cifrele de acasă m-am îngrozit. Cifrele mortalității erau îngrijorătoare, peste 60%, practic, ai de două ori mai multe șanse să mori la ATI în România.”

Depinde însă foarte mult modul în care vom folosi banii din programul EU4Health, a ținut să puncteze europarlamentarul Nicu Ștefănuță, laPiața Victoriei:

„Ar fi o prostie ca, din aceste 5 miliarde euro, să facem doar niște conferințe, întâlniri, noi trebuie să investim mult în infrastructura spitalicească și mă bucur că aceste 80 de miliarde europene care vin, 30 prin PNRR și restul prin bugetul clasic al UE, mulți dintre banii de acolo se vor duce către infrastructura spitalicească.”

Fondurile pot fi folosite în mai multe direcții, mai explică europarlamentarul, inclusiv prin crearea unei platforme în care spitalele pot semnala lipsuri legate de echipamente, ori prin crearea unor rezerve strategice medicale:

„Una din direcții este de pregătire a medicilor. Dacă reușim să facem niște schimburi, niște programe care să-i întărească pe medicii din Uniunea Europeană, deja este un lucru bun. O nouă schemă este cea a lipsei de echipament. Vă lipsește un generator de oxigen sau un ventialtor, intrați pe acest Early Warning Rescue System, o bază de date, și întrebi cine are să-mi dea, să-mi vândă. Din programul acesta pentru sănătate, 12,5% vor merge spre rezerve strategice medicale. De exemplu, medicamentația în privința cancerului, cea care lipsește, cea inovativă, pot fi cumpărate de UE prin acest fond de rezervă așa încât să aibă cetățenii atunci când au nevoie.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: