Etiopia: Pentru prima dată, o femeie a fost desemnată președinte

Parlamentarii etiopieni au desemnat joi – în unanimitate şi pentru prima dată – o femeie, pe Sahle-Work Zewde, în funcţia de preşedintă a ţării, după demisia celui care a ocupat până acum acest post, în principal onorific, relatează agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

Sahle-Work (68 de ani), diplomat de carieră, a devenit astfel cel de-al patrulea şef de stat în Etiopia de la adoptarea Constituţiei ţării în 1995. Legea Fundamentală prevede că un preşedinte poate fi ales pentru maximum două mandate a câte şase ani.

Ea a fost până acum reprezentanta specială a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la Uniunea Africană (UA). Anterior a fost ambasadoare în Franţa, în Djibouti, în Senegal, şi reprezentanta permanentă a Etiopiei la Autoritatea interguvernamentală pentru dezvoltare (Igad), blocul regional est-african.

Înainte de a o desemna pe Sahle-Work, cele două camere ale parlamentului au aprobat demisia lui Mulatu Teshone din funcţia de preşedinte, pe care el o ocupa din 2013.

Preşedintele Etiopiei este oficial şeful statului, dar responsabilităţile sale sunt în principal simbolice şi onorifice. Puterea se află în principal în mâinile premierului, care reprezintă ţara la marile summituri internaţionale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS