Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: etichetele “poemelor lichide” distilate de Ion Minulescu – AUDIO

Nu departe de intrarea oficială în reședința Președintelui României, se află casa memorială Ion Minulescu. Apartamentul în care poetul a locuit în ultimii 10 ani din viață se află într-un bloc construit în perioada interbelică, la mică distanță de Palatul Cotroceni. Casa memorială ar putea trece drept muzeu de artă, pentru că înăuntru se află peste 100 de tablouri ale unor pictori precum Tonitza, Ressu, Ciucurencu, său Dărăscu. Printre obiectele nu neapărat valoroase în sine, dar care spun multe despre felul boem de a fi al poetului Ion Minulescu, se numără și două etichete. Îl ascultăm pe muzeograful Adrian David.

„Scrie pe una: <<De vorbă cu cine îmi place>>. Pe cealaltă scrie: <<De vorbă cu mine însumi>>. Continuă la fel pe ambele echichete :<<Poem lichid distilat de Ion Minulescu>>. Poetul avea o rețeță de lichior, pe care și-l prepara singur, în casă. Când era lichiorul gata, lipea etichetele pe sticle și când veneau prietenii în vizită aici, în acest living mare, le spunea: <<Hai, draga… Te servesc cu un poem lichid?>>”

„De vorbă cu mine însumi” e un volum semnat de Ion Minulescu, care a primit numele unei poezii cu același titlu. Și nu… Din nefericire, rețeta „poemului lichid” nu s-a păstrat până în zilele noastre.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.