Confidenţialitate

Etapa a doua de vaccinare anti-COVID începe la ora 15.00. Guvernul adoptă legislația necesară cu o oră înainte

Cu câteva ore înainte de începerea oficială a etapei a doua de vaccinare, în care medicii de familie au cel mai important rol, Guvernul nu a adoptat încă legislația necesară.

La ora 14.00, Executivul se întrunește în acest scop, în condițiile în care la ora 15.00 începe etapa a doua de vaccinare.

Europa FM a cerut un punct de vdere atât de la Ministrul Sănătății cât și de la premierul Florin Cîțu. Așteptăm un răspuns.

Nici pe site-ul Guvernului, nici al altor instituții implicate nu există informații despre cele două acte normative strict necesare: este vorba despre o ordonanță de urgență care prevede cu cât și cum vor fi plătiți medicii și alte persoane implicate în vaccinarea propriu zisă (asistenți medicali și registratori) și o hotărâre de govern care ar trebui să prevadă categoriile de angajați care ar putea fi vaccinate în etapa a doua, altele decât cele menționate până acum, precum cei din comerț.

De la ora 15.00, medicii de familie ar trebui, teoretic, să poată programa pacienți cu boli cornice sau peste 65 de ani la vaccinarea împotriva COVID, dar medicii de familie spun că pentru asta ar trebui să încheie înainte contracte de finanțare.

Ori, acest lucru ar trebui prevăzut și explicat în ordonanța de guvern așteptată de peste o săptămână.

Aceeași ordonanța va trebui să prevadă și cine suportă costurile cu vaccinarea populației, peste 2 miliarde de lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru