Confidenţialitate

Erdogan: Turcia nu ridică starea de urgenţă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că nu se pune deocamdată problema ridicării stării de urgenţă, impusă imediat după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016, relatează Reuters.

“Nu se pune problema ridicării stării de urgenţă, ţinând cont de tot ce se întâmplă. Sunt întrebat când se va termina starea de urgenţă. Se va încheia când aceste probleme vor fi îndepărtate complet”, a spus Erdogan într-un discurs rostit în faţa investitorilor de la Ankara.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a instituit starea de urgenţă la data de 20 iulie, atunci când a subliniat că aceasta le va permite autorităţilor turce să ia măsuri rapide împotriva celor care se fac vinovaţi de puciul eşuat, în care un grup de militari a încercat să răstoarne executivul şi care s-a soldat cu cel puţin 250 de morţi.

Ankara îl acuză pe clericul islamist Fethullah Gulen, care a fost anterior un aliat apropiat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, de orchestrarea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie, ce a declanşat o campanie guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi presă.

Însă, statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul ”inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

Fethullah Gulen, care locuieşte din 1999 în autoexil din Pennsylvania, neagă toate acuzaţiile. Adepţii săi gestionează o reţea globală de şcoli şi întreprinderi comerciale, care au legături cu mişcarea gulenistă, considerată grupare teroristă de către Ankara.