Erdogan anunţă descoperirea celui mai mare zăcământ de gaz din istoria Turciei, în Marea Neagră

Preşedintele Turciei a anunţat, vineri, descoperirea în Marea Neagră a celui mai mare zăcământ de gaze naturale din istoria Turciei.

„Astăzi, vreau să anunţ o informaţie de importanţă istorică. Turcia a descoperit în Marea Neagră cel mai mare zăcământ din istoria ţării”, a declarat Recep Erdogan.

Liderul de la Ankara a subliniat că „realizările în domeniul energiei au o mare importanţă pentru stabilitatea şi independenţa ţării”.

Potrivit preşedintelui Turciei, nava de explorare Fatih a descoperit un zăcământ de 320 de miliarde de metri cubi de gaz în Marea Neagră, care va începe să fie exploatat în anul 2023, a precizat Erdogan.

Turcia, dependentă puternic de resurse energetice externe, efectuează de mult timp explorări în Marea Neagră şi în Marea Mediterană pentru a depista rezerve de hidrocarburi. Zăcământul ar putea asigura necesităţile Turciei timp de aproape zece ani, dar Recep Erdogan afirmă că datele colectate indică posibilitatea de a exista zăcăminte suplimentare în aceeaşi zonă. Ideea a fost confirmată de ministrul turc al Energiei, Fatih Dönmez.

Recep Erdogan a făcut acest anunţ în contextul disputelor Turciei cu Grecia şi Republica Cipru privind activităţile de explorare din estul Mării Mediterane. În pofida tensiunilor, preşedintele Turciei a transmis că operaţiunile de explorare în Marea Mediterană vor fi accelerate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS