Epuizați, înfometați și cu copii în brațe. Reportaj despre fuga irakienilor din Mosul, oraș controlat de gruparea Stat Islamic

Epuizați, înfometați și cu copii în brațe: e povestea mai multor familii de irakieni care riscă tot și fug din orașul Mosul, controlat de gruparea teroristă Stat Islamic.

Jurnaliștii CNN au realizat un reportaj cutremurător despre fuga din calea războiului.   Unii reușesc, alții nu.

Numărul celor care părăsesc oraşul Mosul a crescut în ultimele săptămâni. Guvernul irakian încearcă, fără succes încă,  să recâștige teritoriul ajuns în mâna teroriștilor.

Mare parte din reportajul CNN este filmat pe timp de noapte.

În imagini se văd familii de irakieni din Mosul care riscă tot ca să poată scăpa pe versanții munților de ocupația grupării teroriste Stat Islamic.

Oamenii se furişează pe coate şi genunchi. Aproape dezbrăcați.

Femeile poartă văl negru, bărbaţii îşi ţin copiii înfometaţi în braţe.

În fiecare noapte, aceeaşi rutină.

160720125156-06-fleeing-isis-mosul-super-169

John, un medic voluntar din Statele Unite, a declarat pentru CNN:

”Copii sunt deshidratați, sunt obosiți.  Se vede că au călătorit multă vreme. Este foarte stresant pentru ei să se afle în această situație”, a povestit acesta.

mosul-375-2

Pentru a ajunge în partea de nord a Irakului, oamenii care fug din Mosul trebuie să evite să fie prinşi de militanţii ISIS, să păşească atent pe câmpul minat.  Pe timp de noapte e mai sigur:  pot fi mai greu văzuți de lunetiști.  În plus, ziua căldura este sufocantă: se ating și 46 de grade Celsius.

Statele Unite au anunțat că trimit mai mult de 500 de trupe pentru a sprijini lupta de eliberare a Mosulului.

Până când se va întâmpla acest lucru, sute de persoane au fugit deja din orașul irakian și e de așteptat ca alte sute de mii să procedeze la fel.

 

Sursă foto: CNN

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS