Epidemia începe să provoace panică în China

În China şi mai ales în Wuhan, oraşul din care s-a răspândit pneumonia provocată de coronavirus, apar primele semne de panică.

Mai mulţi rezidenţi de origine occidentală le cer guvernelor din ţările natale să-i ajute să plece din Wuhan, oraş care este comple închis.

Numărul deceselor cauzate de coronavirus a ajuns la 81 în China, iar cel al persoanelor infectate se apropie de 2.800.

Primarul din oraşul Wuhan, epicentrul epidemiei, avertizează că până ca autorităţile să închidă localitatea, de aici plecaseră deja 5 milioane de oameni.

Un profesor britanic, aflat de mulţi ani în Wuhan, scrie pe twitter că se teme pentru familia sa şi spune că o intervenţie diplomatic e singura speranţă de a pleca din oraş.

Soţia sa este gravidă, trebuie să nască în curând, iar spitalele sunt deja extrem de aglomerate.

Marea Britanie a anunţat că încearcă să -şi repetrieze cetăţenii, la fel şi Japonia.

Cât priveşte atmosfera din spitale, unii aparţinători şi-au pierdut răbdarea supăraţi că rudele lor nu primesc atenţia cuvenită.

Primarul din Wuhan a declarat că se aşteaptă să apară cel puţin încă o mie de cazuri de pneomonie, pentru că 5 milioane de oameni au părăsit localitatea înainte de blocarea oraşului.

El s-a scuzat că nu a avertizat mai repede populaţia, explicând că a avut nevoie de aprobări pentru a impune restricţii de circulaţie.

Astăzi, premierul Chinei a mers la Wuhan şi le-a cerut cadrelor medicale să facă toate eforturile pentru a salva oamenii.

Zeci de asistente au aplaudat şi i-au răspuns în cor premierului că aşa vor face.

Aproape o mie de cadre medicale din alte oraşe ale Chinei au fost trimise la Wuchan pentru a ajuta la tratarea celor bolnavi.

Mongolia a decis să închidă graniţa cu ţara vecină, dar şi să suspende toate cursurile în şcoli şi universităţi până la 2 martie, iar Coreea de Sud vrea ca toţi cei care vin din oraşul Wuhan să fie controlaţi.

Între timp, Centrul Naţional pentru Controlul Bolilor din China a confirmat că virusul a pornit din piaţa de peşte din Wuhan, dintr-o zonă în care se vindeau ilegal animale sălbatice.

33 din cele 585 de probe luate de aici au ieşit pozitiv la coronavirus.

Comerţul cu animale sălbatice a fost interzis în toată ţara, inclusiv cel online.

Guvernul de la Beijing a alocat 9 miliarde de dolari pentru a lupta cu pneumonia provocată de coronavirus.

China testează un medicament anti-HIV pentru a trata simptomele cauzate de noul tip de virus.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS