Epidemia de Ebola din Africa de Vest a scapat de sub control si risca sa afecteze si alte continente

Așa avertizează organizația ‘Medici fără frontiere’. Două cazuri suspecte de infectare au apărut la Birmingham și în Hong Kong.

Virusul a ucis până acum peste 670 de oameni. Din păcate, nu există nici vaccin și nici tratament pentru acest virus.

Epidemia de Ebola a izbucnit în Guineea, la începutul anului și s-a extins rapid în Siera Leone și Liberia, unde situația se înrăutățește de la o zi la alta.

Virusul se transmite foarte ușor, prin contact direct cu sângele, prin lichide biologice și chiar prin simpla atingere a persoanei infectate. Perioada de incubație este de 21-una de zile, timp în care se poate interveni pentru întărirea imunității. Boala se manifestă prin febră hemoragică, vomă, diaree și dureri puternice cap. Specialiștii avertizează că 90 la sută dintre cazuri sunt mortale. De altfel, în numai 5 luni, 672 de oameni au murit de Ebola – avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

Și în Nigeria, s-a dat alerta, după ce un liberian a murit pe aeroportul din Lagos. La autopsie, s-a descoperit că fusese ucis de febra hemoragică.

Directorul de operaţiuni al organizaţiei Medecins sans frontieres, Bart Janssens a avertizat că această epidemie este fără precedent și în afara controlului. Situația se tot agravează în condițiile în care boala se extinde și nu există nici vaccin și nici tratament pentru aceasta.

De altfel, două persoane – un bărbat din Birmingham și o femeie din Hong Kong – care au călătorit recent în Africa sunt acum în carantină, după ce au prezentat simptome asemnătoare cu cele ale febrei hemoragice.

Printre cei răpuși de virsul Ebola se numără și doctorul care conducea lupta împotriva acestei molime în Sierra Leone. Acesta s-a îmbolnăvit după ce i-a tratat peste 100 de pacienți.