Macron i-a promis lui Iohannis că o va susţine pe Kövesi la şefia Parchetului European

Preşedintele francez Emmanuel Macron, i-a promis omologului român, într-o convorbire telefonică avută vineri cu Klaus Iohannis, că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert la conducerea Parchetului European.

Parisul o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru această funcţie, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Într-un comunicat al Cotroceniului se spune că președintele a avut pe 19 iulie o convorbire telefonică cu Emmanuel Macron.

„Cei doi demnitari au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcția de procuror-șef european.

În virtutea bunei colaborări și a bunei înțelegeri între cei doi șefi de stat, președintele Emmanuel Macron i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert și că o va susține pe doamna Laura Codruța Kövesi la conducerea Parchetului European”, continuă documentul.

Noul Parlament European anunțase anterior că își menține sprijinul acordat fostului procuror-șef al DNA.

Laura Codruța Kövesi și Jean-François Bohnert au fost candidații rămași în cursă după audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului European din luna februarie.

Procuroarea română s-a clasat însă pe locul al doilea în cadrul votului în COREPER (grupul ambasadorilor statelor Uniunii Europene la Bruxelles).

Guvernul României nu a susținut candidatura doamnei Kövesi.

Într-un interviu recent, ea a declarat că acest lucru nu a contat, pentru că „nu a așteptat niciodată ajutorul lor”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS