Emmanuel Macron devine, în mod oficial, președinte al Franței

Emmanuel Macron devine astăzi, în mod oficial, președinte al Republicii Franceze.

La Paris, ceremonia numirii a început deja în urmă cu oră.

Primul pas- Emmanuel Macron a venit la Palatul Elysee, unde a discutat peste 30 de minute cu Francois Hollande, încă în funcție.

François Hollande l-a primit pe Emmanuel Macron, cel mai tânăr lider suprem al Franței după Napoleon, cu zâmbetul pe buze.

În cadrul discuției tête à tête, mai lungă decât era prevăzut, cei doi discută temele de actualitate: eventuale negocieri în vederea eliberării unor ostatici, negocierea unor contracte strategice sau pregătirea marilor dosare internaţionale.

De asemenea, preşedintele în exerciţiu îi predă noului preşedinte secrete de stat, inclusiv faimoasele coduri ale armei nucleare.
Viitoarea primă doamnă, Brigitte Macron a intrat în Palatul Prezidențial separat de soțul său, dat fiind că Francois Hollande nu are o parteneră care să fi avut în timpul mandatului un statul oficial clar.

Chiar în timpul sosirii lui Macron la palatul prezidențial, site-ul Palatului Elysée s-a schimbat ceea ce înseamnă că a fost deja preluat de noua echipă.

După amiază, Emmanuel Macron va depune jurământul, iar mâine, va anunța numele premierulului.

După care va pleca la Berlin, pentru a se întâlni cu Angela Merkel.

Emmanuel Macron va respecta astfel tradiţia iniţiată de alţi preşedinţi francezi, care au efectuat prima deplasare în străinătate la Berlin.

Ceremonia învestirii lui Emmanule Macron o puteți urmări live, pe site-ul Administrației Prezidențiale de la Paris:

http://www.elysee.fr/rechercher-sur-le-site/?input-search=live

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS