Confidenţialitate

Emil Racoviță, cel mai cunoscut explorator român

Puțini știu că savantul a rămas captiv între ghețurile de la Polul Sud vreme de aproape un an împreună cu echipajul de pe vasul “Belgica” și că de-a lungul vieții, a explorat peste 800 de peșteri din întreaga lume.

Știința nu ar fi avut cum să progreseze dacă nu s-ar fi găsit oameni dispuși să își riște viața în numele cunoașterii. Printre ei, exploratorul Emil Racoviță, primul român care a pus piciorul în Antarctica și totodată, fondatorul biospeologiei.

Întâmplător sau nu, istoria familiei sale se întrepătrunde cu cea a României.

Mihai, Constantin și Ștefan Racoviță au fost domnitori ai Moldovei și Țării Românești în secolul 18. În plus, Gheorghe Racoviță, tatăl lui Emil Racoviță, a fost unul dintre membri fondatorii au Societății Junimea.

Revenind la Emil Racoviță, acesta s-a născut la Iași în 1868 și învățător în școala primară i-a fost nimeni altul decât Ion Creangă. La dorință explicită a tătălui său, magistrat de profesie, Emil a terminat Facultatea de Drept la Sorbona, dar a înțeles repede că viața de avocat nu i se potrivește. Visând la expediții în cele mai îndepărtate locuri ale globului, a terminat și Facultatea de Știinte. Pe când avea 25 de ani, a fost ales să facă parte din echipajul de pe “Belgica”. În fapt, un vas care avea să exploreze Antarctica între 1897 și 1899 și din al cărui echipaj mai făcea parte și norvegianul Roald Amundsen, cel care în 1911, a devenit primul om care a ajuns la Polul Sud.

În timpul expediției, vasul a rămas prins între ghețuri vreme de 11 luni și Emil Racoviță și camarazii săi s-au aflat în mare primejdie. Doi dintre membrii echipajului au murit și Racoviță avea să spună mai târziu că “Niciodată nu ne-a fost aşa de frig la trup, niciodată aşa de rece la inimă.”

Din Antarctica, Emil Racoviță s-a întors cu 1.200 de specimene zoologice, alături de observații amănunțite despre balene, foci și păsări polare. Informațiile adunate de echipajul pe „Belgica“ au fost mai utile decât toate celelalte expediții de până atunci la un loc.

Revenit în Europa, Racoviță a descoperit într-o peșteră subacvatică din Insulele Baleare un crustaceu aproape incolor și lipsit de văz. Avea să fie un moment de cotitură pentru Emil Racoviță care din acel moment, și-a dedicat viața cercetării animalelor de peșteră. De fapt, exploratorul român avea să bună bazele unei noi știinte: biospeologia. Emil Racoviță a fost și intemeietorul primului institut de speologie din lume, la Cluj, și de-a lungul vieții a explorat peste 800 de peșteri din întreaga lumea.