Confidenţialitate

Embargoul asupra motorinei rusești nu ne va afecta, spune ministrul Energiei. Va fi dificil să găsim acest combustibil pe piața internațională, transmit specialiștii

Ministrul Energiei dă asigurări că nu există motive de îngrijorare penrtru România din cauza embargoului asupra motorinei ruseşti care a intrat în vigoare duminică. Marii importatori de pe piaţă şi-au diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare, susține Virgil Popescu.

Între timp, analiștii trag un semnal de alarmă prețul unui litru de motorină ar urma să crească în următoarea perioadă.

Duminică a intrat în vigoare embargoul asupra motorinei ruseşti, o nouă sancțiune impusă de Uniunea Europeană. „Da, România este o ţară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare” a scris duminică ministrul Energiei, pe Facebook.

În același mesaj, Virgil Popescu susține că „la fel cum am depăşit cu bine embargoul asupra ţiţeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti”.

Vor fi efecte la pompă, susțin însă unii specialiști în domeniu. Adrian Negulescu, analist economic:

„De unde vom aduce motorină? Benzinarii noștri au găsit deja niște variante din India, din Orientul Mijlociu, din Arabia Saudită, se caută soluții în așa fel încât să ne asigurăm necesarul. Va fi o misiune extrem de dificilă să găsim motorină pe piețele internaționale, în condițiile în care toate țările europene, ca urmare a acestui embargou, încearcă să găsească motorină cât mai ieftină. va fi greu, va fi dificil pentru că mai cu seamă în Europa de Est prețurile carburanților reprezintă un etalon extrem de important în lupta cu inflația. Dacă noi vom lăsa prețul motorinei să crească pentru ccă vom găsi pe piețele internaționale motorină mai scumpă, asta va însemna că și inflația va primi un pusch, adică prețurile cam toate produsele și serviciile vor continua să crească.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cât privește aprovizonarea cu gaze naturale pentru sezonul rece, ministrul Energiei a mai menţionat că România nu are nicio problemă.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Bugetul Primăriei Capitalei 2023, aprobat: Peste 11 miliarde de lei, din care 8 miliarde la bugetul local | AUDIO