Elvețienii votează dacă fermierii păstrează coarnele vitelor

Un fermier elvețian a inițiat acest referendum inedit: Armin Capaul, în vârstă de 66 de ani spune că este un referendum pentru menținerea demnității vitelor. El duce o campanie de nouă ani pentru ca fermierii care nu le taie coarnele vitelor să primească subvenții. El speră că măsura va încuraja fermierii să le păstreze coarnele animalelor.

„Trebuie să respctăm vitele aşa cum sunt. Lăsaţi-le coarnele. Când sunt privite, vitele îşi ţin capul sus, sunt mândre. Cînd le sunt tăiate cornele, sunt triste”, a declarat, pentru Reuters, fermierul.

Capaul propune o subvenţie de 190 de franci elveţieni pe an pentru animalele cu coarne.

Fermierul  a reușit să strângă 100.000 de semnături pentru un referendum naţional.

Așadar, elveţienii votează în această duminică o problemă de importanţă naţională care a divizat ţara – dacă fermierii care lasă coarnele vitelor şi caprelor lor să crească vor primi subvenţii, relatează Reuters.

Trei sferturi dintre vitele din Elveţia, un simbol naţional şi o atracţie turistică, au cornele tăiate sau eliminate prin inginerie genetică.

Guverul elveţian nu susține ideea ca animalele să nu aibă  apreciază că măsura va schimba destinaţia a circa 30 de milioane de franci din bugetul agricol anual de 3 miliarde de franci.

Unii fermieri se opun, spunând că actualul sistem are avantaje şi că în cazul animalelor cu coarne cresc riscurile de a răni alte animale sau oameni.