Elvetienii nu au fost de acord cu introducerea salariului minim de 3.300 de euro pe luna

Dacă propunerea ar fi fost aprobată, elvețienii ar fi avut cel mai mare salariu minim din lume.

Numai 23 la sută din populație s-a pronunțat în favoarea introducerii unei astfel de măsuri, arată primele sondaje, după referendumul care a avut loc în weekend.

Elvețienii au fost chemați la referendum pentru a se pronunța asupra a trei subiecte. Primul: introducerea salariului minim. În prezent, în țara cantoanelor, salariile sunt negociate individual sau colectiv. Sindicatele au cerut însă introducerea salariului minim de 22 de franci elevețieni pe oră, echivalentul a 18 euro. Ceea ce înseamnă că într-o lună, un elvețian ar încasa măcar 4000 de franci, echivalentul a 3.300 de euro, adică cel mai mare salariu minim din lume.

În prezent, în România, salariul minim este de 850 de lei, adică sub 200 de euro. În Spania, depășește 5 euro pe oră, în Franța este de 9,43 de euro pe oră, iar în Germania va fi de anul viitor 8 euro pe oră.

Guvernul, Parlamentul, dar și patronii firmelor elvețiene s-au opus instituirii unui salariu minim, pe motiv că ar pune în pericol locurile de muncă și ar duce la creșterea șomajului în Elveția, țară în care doar 3 la sută din populație nu are loc de muncă.

Elevețienii au mai fost întrebați dacă sunt de acord ca statul să cumpere 22 de avioane de luptă suedeze și dacă acceptă o inițiativă legislativă care prevede că persoanelor condamnate pentru abuz sexual asupra unui copil li se va interzice exercitarea unor profesii în care intră în contact cu minorii.