Elvetia: 50,3% dintre elvetieni au spus “DA” limitarii imgratiei

Referendumul a fost organizat ieri

Guvernul de la Berna anunță că va aplica rapid rezultatul consultării populare, iar Uniunea Europeană va examina implicaţiile acestui vot.

Referendumul a fost organizat la iniţiativa dreaptei populiste și a obţinut majoritatea dublă necesară pentru a fi aprobat.

Concret, acest referendum va pune capăt acordului de liberă circulaţie a persoanelor semnat cu Uniunea Europeană şi care a dus la o imigraţie masivă a europenilor în Elveţia.

În aceste condiții, țara ar urma să reinstaureze sistemul pe bază de cote şi contingente, care exista înainte de acordul de liberă circulaţie.

Consecinţele practice ale rezultatului rămân încă vagi.

Singura certitudine este că Guvernul elveţian trebuie să prezinte un proiect de lege pentru concretizarea cerinţelor textului, care cere ca Elveţia să gestioneze în mod autonom imigraţia străinilor în funcţie de ‘interesele economice globale ale țării şi de preferinţa naţională’.

Majoritatea partidelor politice au cerut respingerea textului votat la referendum.

Comisia Europeană a reacționat printr-un comunicat în care şi-a exprimat ‘regretul’ faţă de rezultatul referendumului elveţienilor și a anunțat că va examina implicaţiile acestuia asupra tuturor relaţiilor cu Berna.